Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk, 4,32-35, 1 Jn 5,1-6, Jn 20,19-31

Množstvo veriacich malo jedno srdce a jednu dušu. A nik z nich nehovoril, že niečo z toho, čo mal, je jeho, ale všetko mali spoločné. Apoštoli veľkou silou vydávali svedectvo o zmŕtvychvstaní Pána Ježiša a na všetkých spočívala veľká milosť, veď medzi nimi nebolo núdzneho, lebo všetci, čo mali polia alebo domy, predávali ich a čo za ne utŕžili, prinášali a kládli apoštolom k nohám, a rozdeľovalo sa každému podľa toho, kto ako potreboval.

Hriech, milosrdenstvo a spoločenstvo

Úryvok zo Skutkov apoštolov o prvých veriacich, ktorí mali jedno srdce a jednu dušu a všetko spoločné, zvykneme považovať za klasickú idylku, ktorá nám vlastne ani veľmi nestojí za zamyslenie. „Hm, mohlo to byť síce pekné, ale aj tak to už dávno takto nefunguje“. A ešte by sa nám náhodou mohla usadiť v hlave myšlienka, že by sme sa predsa len mohli s niečím rozdeliť, či dokonca „položiť niekomu k nohám“ niečo z toho, na čo máme vlastnícke právo, a čo potom?!

Je však pozoruhodné, že úryvok sa číta práve na Nedeľu Božieho milosrdenstva. V evanjeliu vtedy počujeme, že Ježiš „dýchne“ na apoštolov svojho Ducha a dá im poverenie (a zodpovednosť!) odpúšťať hriechy.

Samozrejme, žiadny problém. Veď to je predsa jasné už malým deťom na náboženstve, že apoštoli, resp. v našom prípade ich nástupcovia a nimi ustanovení „presbyteroi“ (starší, tj. kňazi), sú zmŕtvychvstalým Kristom poverení odpúšťaním hriechov. Ak sa však práve v tomto svetle pozrieme na úryvok zo Skutkov apoštolov, môžeme zistiť, že tá záležitosť so spoločenstvom, ktoré má jedno srdce a jednu dušuvšetko spoločné, predsa len nie je až tak pasé.

Pravdaže, nie je vôbec správne, považovať uvedenú správu zo Skutkov apoštolov výlučne za nejaký symbolický obraz a odsúvať ju niekam do čisto duchovnej roviny.  Avšak trvať na tom, aby v súčasnej spoločnosti hneď všetci veriaci predávali polia a domy a delili sa o všetko, by bolo asi prinajmenšom naivné. A preto, ak aj v prípade súčasných veriacich z rôznych dôvodov (zatiaľ či ešte) neplatí (či nemôže platiť?), že predávajú polia či domyutŕžené peniaze kladú apoštolom k nohám, predsa stále platí, že majú jedno srdce a jednu dušu. Pretože práve v prípade odpúšťania hriechov sa zvláštnym spôsobom uskutočňuje slovo, že veriaci kladie apoštolom k nohám to, čo je bytostne jeho (tj. svoje hriechy a slabosti) a práve sviatostným odpustením sa jedinečným spôsobom uskutočňuje i to, že sa milosť rozdeľuje podľa toho, kto ako potrebuje. A čo je najlepšie, ona nezostáva iba pri tom, kto je jej primárnym príjemcom, ale spočíva na všetkých. Práve preto, že veriaci vždy mali, majú a budú mať jedno srdce a jednu dušu.

A z toho istého dôvodu ani to najtajnejšie zlo spáchané v kútiku srdca nikdy nie je súkromným vlastníctvom, ale ubližuje celému spoločenstvu. A teda, ak má byť odpustené, musí sa „položiť apoštolom k nohám“. Rovnako ani tom najskrytejšom dobre nikto nemôže povedať, že je jeho, lebo je spoločné.

Niekto by mohol namietnuť: „No, zistili ste, že hmotná solidarita je príliš boľavá, tak ste si to takto pekne vyabstrahovali do duchovnej sféry.“

Naozaj? Kto naozaj prežíva každý osobný hriech ako ublíženie spoločenstvu a vníma v každej sviatosti a liturgickom slávení, že je jedno srdce a jedna duša s druhými, musí nutne dorastať k tomu, že sa stále viac zrieka aj hmotných vecí, ktoré vlastní, a delí sa s druhými. Ak sa k tomu nepribližuje (hoci aj milimetrovými krôčikmi), znamená to, že si Božie slovo skutočne vyabstrahoval až natoľko, že z neho nič nezostalo.

www.paulinky.cz

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/162-2-velkonocna-nedela-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/689-2-velkonocna-nedela

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1689-druha-velkonocna-nedela

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2123-2-velkonocna-nedela-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1274-2-velkonocna-nedela-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2950-druha-velkonocna-nedela-21




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.