Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 7, 23-28, Lk 11, 14-23

Vesmír voláme aj kozmos.

Toto slovo je zo starogréckeho kosmos. Pôvodne: ozdoba, ozdobená osoba; neskôr: niečo usporiadané, poriadok, lad, krása; nakoniec: svet, vesmír.

Tak sa vesmír javil. Vieme však, že vesmír je veľmi dynamický, vznikajú a zanikajú hviezdy. Boh tvorca ho však tak riadi, aby nebol ohrozený život na našej planéte.

Akonáhle sa však na zemi objavil človek, začal tu vnášať chaos. Viď príbeh Kain a Ábel. Začalo to už pred nimi. Prví ľudia sa zamotali do túžby „byť ako Boh“. Dokonca pred nimi to urobili duchovné bytosti, ktoré vniesli zmätok aj medzi ľudí.

Boh - Stvoriteľ, po ľudsky povedané, urobil chybu. Dal slobodu. Tá je však základ vzťahu medzi človekom a Bohom, ale i navzájom medzi ľuďmi.

Boh stále hľadá človeka Vidíme ako sa Jeremiáš sťažuje v mene Božom: A posielal som vám mnohých svojich sluhov, prorokov; denne som vstával na úsvite a posielal ich, no nepočúvali ma, nenaklonili si ucho, zatvrdili si šiju a robili horšie ako ich otcovia.

Napokon prišiel Ježiš, aby nastolil pôvodný „kozmos“. Samozrejme na základe slobody. Vieme, že Belzebul, kniežaťa zlých duchov, pôsobí ďalej.

Ježiš, jeho apoštoli a všetci jeho nasledovatelia sa usilujú opäť vytvoriť kozmos. Preto uvažujeme nad Ježišovou vetou: Kto nie je so mnou, je proti mne, a kto nezhromažďuje so mnou, rozhadzuje a usilujeme sa zhromažďovať – teda zjednocovať.

Turzovka, 24.3.2022

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/204-stvrtok-po-3-postnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/743-stvrtok-po-3-postnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1649-stvrtok-3-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2085-stvrtok-3-postnej-nedeli-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2915-stvrtok-3-postnej-nedeli-21




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.