Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 7, 23-28, Lk 11, 14-23

V jednej farnosti som hral súťažne futbal.

Po jednom vydarenom zápase, keď sme boli plní endorfínov, starší futbalista zaspomínal, ako predali zápas. Bol som prekvapený, že aj v „horskej lige“ sa niečo také robilo. Hovoril, že dvaja obrancovia dostali fľašku, aby im „pustili zápas“, lebo boli v pasme zostupu. Smial sa ako ostatní dreli, behali bojovali aj za dvoch podplatených.

Neviem si predstaviť hrať v jednom kolektíve s takými, čo „kopú za súpera“.

Z tohto podozrievali Pána Ježiša. Ježiš raz vyháňal zlého ducha, ktorý bol nemý. Keď zlý duch vyšiel, nemý prehovoril. Zástupy žasli; no niektorí z nich hovorili: „Mocou Belzebula, kniežaťa zlých duchov, vyháňa zlých duchov.“ Ako keby, s vyššie uvedeným, hovorili: Má dres anjela a kope za satana.

Tento text je dôkazom toho, že kto nechce uveriť - neuverí. Vždy si nájde výhovorku.

My ostaňme pri myšlienke „kopať za ten dres, ktorý máme“. Sv. Pavol hovorí: Obliekli ste sa v Krista. Reprezentujme ho teda. A asi najdôležitejšie je byť zjednotený s nim a navzájom. Nezdá sa vám čudne, že kresťania kydajú na Cirkev? Slovami, ale častejšie aj správaním.

Vo farnosti máme Misijné spoločenstvo Ducha svätého a pravidelne sa modlíme za misie. Spomíname na kňazov, rehoľníkov, rehoľníčky a laikov, ktorí boli zabití počas svojho pôsobenia v misiách. Títo misionári veľa raz obetujú za šírenie viery svoj život. Najväčšie problémy majú v nejednote kresťanov. Domorodci im môžu povedať (a iste aj hovoria): Choďte si domov, zjednoťte sa a potom príďte hlásať svoju vieru.

Viem, to nie je až tak v našej moci, ale jednotu v rodine, v susedstve, farnosti, je možné a potrebné budovať. To je naša úloha. Rozlišujme jednotu a uniformitu.

V listu Korinťanom môžeme čítať Pavlovo napomínanie: „Buďte všetci zajedno! Nech nie sú medzi vami roztržky!“ - Či už medzi prvými kresťanov boli spory, bola nesvornosť? Áno. Hneď v prvej generácii kresťanov boli spory, bola rôznosť názorov. Museli to prekonať, aby nebola medzi nimi nejednota, ani neláska. Aj keď sa dohadovali, neprestali sa mať radi. Ináč by sa evanjelium nedostalo až k nám.

Rôznosť názorov, debaty, diskusia, to je všade tam, kde ľudia samostatne myslia, kde žijú v slobode a môžu verejne vysloviť svoj názor. Taká rôznosť nie je nešťastie. Naopak, diskusia napomáha k objasneniu, k vyjasneniu problémov, napomáha k dosiahnutiu lepšieho riešenia. Nešťastím sa rôznosť názorov stáva tam, kde sa násilím potlačuje názor druhého. To potom vedie k rozdeleniu, k nepriateľstvu, k neláske. A tragédia je, ak niekto, ako sme počuli v dnešnom evanjeliu popiera silu Ježišovho slova a keď ju evidentne zažije aj tak Ježiša tvrdošijne odmieta.

Turzovka, 8.3.2018 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.