Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 7, 23-28, Lk 11, 14-23

Rozdeľuj a panuj, alebo (po latinsky) divide et impera je výrok znamenajúci: snaž sa protivníkov rozdeliť a medzi sebou znepriateliť, o to ľahšie získaš nad nimi nadvládu.

Ide o stratégiu najmä v zahraničnej aj vnútornej politike a vojenstve.

Slovné spojenie pochádza pravdepodobne až od N. Machiaveliho (rok 1532). Stratégia je však staršia, prvýkrát je doložená v starovekej Číne (asi 500 pred Kr.) a používali ju aj v starovekom Ríme či u Filipa Macedónskeho. V slovenských dejinách sa vyskytuje nepriamo v legende o Svätoplukovi, keď mocný vladár odovzdáva svojim trom synom zväzok prútov, ktoré keď budú držať pokope, tak ich ľahko nerozlomia.

Táto taktika,  je však omnoho staršia! Kniežaťa zla už využíva už od počiatku dejín ľudstva. Už v kolíske ľudstva toto knieža zla oddeľuje človeka od Boha. Vo svojej snahe šíriť zmätok a rozdelenie sa satan nezastaví ani pred tým, aby Božieho Syna osočil zo spolupráce s Belzebulom. Čítali sme: Ježiš raz vyháňal zlého ducha, ktorý bol nemý. Keď zlý duch vyšiel, nemý prehovoril. Zástupy žasli; no niektorí z nich hovorili: „Mocou Belzebula, kniežaťa zlých duchov, vyháňa zlých duchov.“

 Ježiš tiež predpovedal, že podobné osočovanie bude padať aj na Cirkev. Zlému ide len o to, aby nik nikomu neveril. Pamätajme na to, aby sme bedlili a modlili sa, teda boli pripravení a neupadali na duchu.

Pán Ježiš nám odkazuje aby sme pamätali na Svätoplukove prúty, lebo každé kráľovstvo vnútorne rozdelené spustne a dom na dom sa zrúti.

Turzovka – Vršek, 11.3.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.