Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 7, 23-28, Lk 11, 14-23 

Vtáci nešpinia do vlastného hniezda.

Ani sliepka, ktorá zašpiní celý dvor. Hniezdo má čisté. Táto veta však nehovorí o biológii. Vyjadruje múdrosť, ktorou sa riadili a riadia, či majú riadiť ľudia. Nejde tu o nekritické nadržanie svojim, ale o dôležitú vzťahovú záležitosť. Má motivovať ľudí v rodine na pracovisku.

Máte práve hĺbkovú kontrolu vo vašom zariadení v ktorom sa nachádzame. Každý normálny pracovník chce aby dobre dopadla, pracovali ste tu tak, aby dobre dopadla. Kto je napríklad za to, aby zle dopadla? Ten pracovník, ktorý si myslí, že je nedocenený a myslí si, že keby to on viedol, bolo by to lepšie. Ktorý hráč chce, aby jeho mužstvo prehralo? Ten, ktorého tréner nenasadil a domnieva sa, že keby hral, vyhrali by. To je však pracovník, hráč, ktorý „kope za seba“!. Nikdy nikde nebude spokojný. Teraz v hokejovom play-off sa po zápase vyjadril strelec dvoch gólov porazeného mužstva: Neteší ma, že som dal góly. Tešilo by ma, keby sme vyhrali. To je hráč, platný člen kolektívu!

V Banskej Bystrici sme mali jednu z prvých cirkevných škôl. Keď začala, dali do nej rodičia detí, s ktorých nevedeli zvládnuť inde: Nech si s nimi farári poradia – bol bežný slogan. Po pár rokoch tam bola hĺbková kontrola. Bol som zvedavý ako dopadne. Po inšpekcii sa k pánu biskupovi nahlásila inšpektorka. Komuniké bolo asi takéto: Na inšpekciu som išla tendenčne, s presvedčením, že táto škola musí byť zrušená. Po pár dňoch kontroly som stanovisko úplne zmenila. Gratulujem vám pán biskup. Máte dobrú školu.

Uvažoval som ako to tí pracovníci tam dokázali. Možno to bolo podľa uvedeného motta. Nešpinili si hniezdo, ale v ňom pracovali. Spoločná práca ich spojila, vytvorili kolektív. Nekopali za seba.

Všetci tu cítime, žeby to tak malo byť. Ak máte radi svoju rodinu, dobre sa v nej cítite, budujete niečo pekné. Spoločné hniezdo. Ak tu pracujete, vytvárate dobrý kolektív, aj robota ide. Veď tu trávite dosť veľkú časť života!

V evanjeliu sme počuli: Zástupy žasli; no niektorí z nich hovorili: „Mocou Belzebula, kniežaťa zlých duchov, vyháňa zlých duchov.“ Objavili sa tam ľudia, ktorí žasli. Tešili sa, že prišiel medzi nich niekto, kto im tak pomáha, no niektorí z nich túto atmosféru začali kaziť. Lebo nežasli nad Ježišom, netešili sa uzdravovaniu, boli to ľudia, ktorí kopali iba za seba.

Vyháňajme zlého ducha zo seba, aby k nám prišlo Božie kráľovstvo. Kedy k nám príde? Keď nebudeme špiniť (prepáčte, že ten vyraz toľko používam) sami seba závisťou, nenávisťou sebectvom. Nepovažujme za dobré to čo my zorganizujeme, na čo sme my prišli. Uznajme iných, tešme sa s nimi, spolupracujme.

Potom naše „hniezdo“ bude čisté, dobre sa tu budeme cítiť.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 28.3.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.