Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jeden pán sa ešte v pondelok rozhovoril:

Dnes ideme na cintorín, lebo vo štvrtok a piatok sa tam nedostaneme. Bude tam spustu aut a moja pani nevládze chodiť do kopca.

 Po tieto dní sa viac navštevujú cintoríny, viac sa za zosnulých modlíte, viac dávate za nich na sv. omše. Všetko robíme v snahe utíšiť bôľ za ich odchodom a kto je veriaci a verí v „spoločenstvo svätých“, snaží sa tým pomôcť svojich blízkych dostať sa do krajiny šťastia – Božieho kráľovstva.

Čo keby sme začali trochu iným: Neprekážať im dostať sa na miesto blaženosti. A môžeme im vôbec prekážať? Mne sa zdá, že áno. Ako? Pár postrehov:

 - Zomrú rodičia, ktorí nedali do poriadku majetok – dedičstvo. Mnohí totiž hovoria: Nech sa po mojej smrti delia. Notári vám potvrdia, a mnohí to poznáte z vlastnej skúsenosti, že rodina je rodinou do dedičného konania. A medzi deťmi začne napätie, nezhody, ktoré prerastú do hnevu a nenávisti. Môžu byť takí rodičia vo večnosti šťastní? Ja by som skôr pochyboval. Ako im neprekážať byť šťastní. Odpoveď vieme.

 - Niekedy múdri rodičia dajú všetko do poriadku za svojho života. Deti sú s ich rozhodnutím uzrozumení. Všetko je v poriadku. Krstný syn jednej dedičky si chce stavať dom. Odkúpi drobné „táliky“, pozháňa súhlasy dávnych majiteľov takmer po celom Slovensku i Morave a ide za krstnou mamou v presvedčení, že to bude najľahšie. Potrebuje pár metrov štvorcových. Ponúkne výmenu, alebo odkúpenie. Krstná mama: To ti nemôžem dať, to by sa otec v hrobe obracal! Obracia sa, ale preto, že to nedala. Svojmu otcovi vo večnosti určite nepriniesla radosť. Prekáža mu v nej.

- A čo takéto spomienky? Môj otec, alebo matka mi toto spôsobili...! Neviem im to odpustiť. Oni nadržali len bratovi. Neprekážajte im v radosti – odpusťte im. Budú sa šťastní prihovárať za vás.

- Mnohí ste zbadali, že vám ukradli z hrobu sviece, vence, kvety... Dajú to na hrob svojim blízkym. Čo poviete, urobia svojim zomrelým radosť? Pomôžu im?

- Urobia honosné pomníky radosť zosnulým? Ak je to z pýchy a vystatovačnosti určite nie! Možno súhlasíte, že by viac prospelo zomrelým, keby to dali pre chudobných. Kedy prospejú vence, sviečky, pomník? Ak sú nie je z pýchy, vystatovania, ale z lásky.

Tak to vychádza, že k našim modlitbám máme pridať maximálnu snahu, neprekážať naším drahým, aby sa dostali na miesto radosti – do Božieho kráľovstva.

Ako na to?

Jedna farníčka hovorí: Moja babka Hedviga ma maličkú brala na cintorín. Chodili sme po mnohých hroboch. Vysvetľovala, kde je kto, aká rodina. Pri jednom hrobe sa zastavila, pomodlila a dala sviečku. Na otázku, kto to bol povedala: "To bola známa a ja som ju nejako zvlášť nemala rada. Teraz ma to bolí." Prišli sme k detskému hrobu. To bol kto? Odpovedala: Dieťa slobodnej mamičky a ja som sa o ňom vyjadrila, že to bol parkchant. Keď toto dieťa zomrelo a keď som si uvedomila bolesť jeho matky, bolo mi to ľúto. Teraz sa za jeho matku pomodlíme.

Ani by sme si nemysleli, že sa niekto takto nádherne prepracuje k tomu, ako neprekážať, žeby sa zosnulí dostali do radosti.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, Turkov, 2.11.2018

Úvahy na dnešný deň môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1010-spomienka-na-vernych-zosnulych-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/521-spomienka-na-vernych-zosnulych

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/3-dusickova-uvaha

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1479-spomienka-na-vsetkych-zosnulych




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.