Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 36, 23-28, Mt 22, 1-14

Aj v dnešnej dobe sa svadba princa, následníka trónu považuje za „udalosť roka“.

Viete si predstaviť, že by sa pozvaní nezúčastnili svadby? Dokonca aj tí, ktorí nie sú očarení kráľovskou pompéznosťou a nádherou, sledujú svadbu v televízii.

Nič nové pod slnko – kráľovské svadby boli vždy atraktívne; aj v čase Pána Ježiša. On tieto udalosti využil vo svojich podobenstvách.

Dnes nám zaznelo: Nebeské kráľovstvo sa podobá kráľovi, ktorý vystrojil svadbu svojmu synovi. Poslal svojich sluhov, aby zavolali pozvaných na svadbu.

Je to podobenstvo nasmerované na veľkňazov a starších, ale nie len na nich.

Je to príbeh o etikete a zlých mravoch, ktoré eskalujú do násilia, tiež o svojvoľnom kráľovom nariadení, ktoré zobrazuje kráľovskú arogantnosť i hlúposť.

Ukazujú sa zločinné spôsoby, nielen u kráľa. Začalo to u pozvaných. Niektorí pozvaní dokonca napádajú a zabíjajú sluhov. Kráľ vo svojom hneve stupňuje konfrontáciu vyslaním svojho vojska, aby zničili páchateľov aj ich mesto. Kráľ zrejme vyhodnotil ich zlé správanie ako začiatok rebélie, ktorú treba potlačiť aj za cenu zničenia časti kráľovstva.

Keďže je hostina pripravená, kráľ je rozhodnutý, že svadba bude a tak sú služobníci opäť vyslaní, tentoraz na rázcestia. Teda niekde ďalej. Majú priviesť všetkých, „dobrých aj zlých“, aby sa naplnila sála. Keď kráľ naplánoval hostinu, hostina bude.

V tomto podobenstve ťažko stotožniť kráľa pre jeho tvrdé správanie s Bohom: Kráľ sa rozhneval, poslal svoje vojská, vrahov zahubil a ich mesto podpálil. Vytvorili by sme si zlý obraz o Nebeskom otcovi.

Niektorí exegéti vychádzajúci z vety: Zviažte mu nohy i ruky a vyhoďte ho von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami, vidia v podobenstve eschatológiu – poukaz na posledné časy.

Ostaňme pri vete: Lebo mnoho je povolaných, ale málo vyvolených.“

Po pár rokoch som sa opätovne stretol s právnikom, ktorý sa angažoval v Cirkvi, teraz aj v charitatívnej činnosti. Prišiel do našich končín pomeditovať a duchovne sa zoceliť. To vždy považuje za cieľ dovolenky. Za motto úvahy si zobral vetu: „Nie vy ste si vyvolili mňa, ale ja som si vyvolil vás!“ (Jn 15:16) Až s dojatím hovoril o tom ako sa cíti byť poctený tým, že ho Boh vyvolil: K životu, k viere, do Cirkvi, k poznaniu, že Boh je jeho Otec, Ježiš priateľ... Dokonca v nadšení hovoril, že by sa mal prestavovať: X, vyvolený.

Však dobrý typ dovolenku a meditáciu aj pre nás!

Turzovka, 22.8.2024

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/903-stvrtok-20-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1834-stvrtok-20-tyzdna-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3111-stvrtok-20-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3572-stvrtok-20-tyzdna-22 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.