Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 36, 23-28, Mt 22, 1-14 

Dostal som otázku: Prečo si Boh vyvolil práve Židov, za vyvolený ľud?

Odpoveď nám dáva dnešné prvé čítanie: Posvätím svoje veľké meno, teda, aby ukázal veľkosť. Viem, vyšmykol som sa z tejto otázky. Tá bola skôr mienená, prečo práve Židov, ktorý spôsobovali, že Božie meno bolo zneuctené medzi národmi, ktoré uprostred nich hanobili – 1. čítanie. Prečo práve Židov? - to vie iba Boh.

My pokračujme možno ešte v zložitejšej otázke: Prečo Boh potrebuje posväcovať svoje meno, ukazovať svoju veľkosť? Prečo chce, aby národy spoznali, že je Pán - 1. čítanie. Nie je to akoby ľudská samochvála? Prečo teda? Aby sa splnilo, čo povedal svojmu ľudu: Budete bývať v krajine, ktorú som dal vašim otcom, budete mojím ľudom a ja budem vaším Bohom. Pre súčasníkov proroka to bol vrchol šťastia - prisľúb návratu zo zajatia. My by sme to mohli prešifrovať do záveru prísľubu: budete mojím ľudom a ja budem vaším Bohom. Patriť Bohu, byť jeho by malo byť vrcholom šťastia pre človeka. Veď Boh – Stvoriteľ je Nebeský otec, ktorý nás má rád a chce naše dobro! Teoreticky to snáď všetci poslucháči a čitatelia viete, ale... Dnešné podobenstvo Pán Ježiš zakončil slovami: mnoho je povolaných, ale málo vyvolených.“ To povolanie je spomenuté teoretické poznanie Boha a jeho dobroty. Vyvolenie je byť na kráľovskej svadbe, to zas bolo pre Ježišových súčasníkov vrcholom šťastia. Lenže pozvaní hľadali šťastie v niečom inom, ignorovali pozvanie. To je situácia Židov (starozákonného ľudu) i nás kresťanov (novozákonného ľudu). Hľadáme šťastie všade, len nie tam kde je! Alebo nie?

Podvysoká, 23.8.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.