Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sir 47, 2-13, Mk 6, 14-29

Vo farnosti sme pred pandémiou mali pravidelne Lectio divina.

Niektorí farníci si ho pochvaľovali, lebo ich obohacovalo.

Čo je jeho cieľom? Malo by v nás vzbudzovať túžbu poznať pravý obsah, čo hovorí text Svätého Písma. Ak chýba táto túžba, biblický text využijeme na potvrdenie vlastných myšlienok. Mnohí využívajú Písmo sväté na podopretie svojich bludov. Jedným z významov Lectio divina je vraj: Boh číta môj život. Veľmi sa mi tento termín páči.

Benedikt XVI. propagoval túto najstaršiu metódu čítania Božieho slovami: „Ak sa Boží ľud verne vráti k tejto praxi, prežije duchovnú jar.“

V evanjeliu sme počuli, že Herodes Jána Krstiteľa „rád počúval“, to je prvý stupeň Lectio divina. Počúvanie mu prinášalo radosť. Nielenže ho ochotne počúval, ale „ho chránil“, teda strážil, pestoval to čo počúva a koho počúva. To isté sloveso použil aj svätý Lukáš pri opise Panny Márie, „zachovávala všetky slová“, pestovala, strážila vo svojom srdci. Preto Herodes nedovolil Herodiade, aby dala zabiť Jána Krstiteľa. Herodes došiel aj do tretieho stupňa lectio, pretože neostával iba pri počúvaní, ktoré by umlčovalo jeho vnútorný hlas, a nestráži Jánove slová ako exponáty v múzeu. Herodes umožňuje, aby ho Jánove slová provokovali, nenechávali na pokoji.

Čo chýbalo Herodesovi, aby mohol napredovať v kontakte so slovom, ktoré mu ohlasoval Ján? Chýbali mu ďalšie kroky, dotknutie srdca tak, aby ho priviedlo k ľútosti a pokániu a viedlo k obráteniu a nakoniec priznaniu pravdy o sebe. Stalo by sa to vtedy, keby si uvedomil, že ide zlým smerom a modlil sa o nápravu. Nešťastie Herodesa spočívalo aj v tom, že vo svojom vnútri otáľal. Nakoniec jeho ľudské slabosti a vášeň ovplyvnili jeho tragické rozhodnutie.

Boh čítal život Herodesa – teda sledoval ho s láskou a cez Jána Krstiteľa mu umožňoval nápravu. Herodes však nečítal (neprijímal) dostatočné Božie slovo.

Domnievam sa, že nie je potrebne zdôrazňovať (predsa pripomínam sebe i cteným čitateľom), že Boh číta aj náš život a ponúka nám svoje slovo, aby sme ho radi čítali, zachovávali vo svojom srdci, nechali sa nim viesť k náprave a tak ho uviedli do života. (inšpirácie - Fr. Šimon op)

Turzovka, Turkov, 4.2.20221




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.