Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 13, 1-8, Mk 6, 14-29 

Človek má povinnosť hľadať pravdu, vyznávať pravdu a podľa nej aj žiť.

Dve hlavné postavy rozprávania dnešného evanjelia ukazujú protichodné postoje k pravde: Herodes Antipas a Ján Krstiteľ - obaja stoja pred vážnym rozhodnutím a každý z nich v tejto skúške dá odlišnú odpoveď. Pre Herodesa je to rozhodnutie medzi životom spravodlivého Jána a vlastnou cťou (hoci veľmi pochybnou), pre Jána zasa medzi zastávaním pravdy v prípade Herodesovho manželstva a rizikom vlastnej smrti. Obaja majú plné vedomie o tom, čo je správne, a predsa sa rozhodujú odlišne. Jeden pravdu vyzná, kým druhý ju zaprie. Ján sa stal napokon mučeníkom pravdy. Nezabúdajme aj mučeníkom za Ježiša, lebo Ježiš je Pravda!

Toto porovnanie má viacero dôsledkov. Na prvom mieste je to poznanie pravdy. Je ťažké správne sa rozhodnúť, ak nepoznáme to, čo je správne a pravdivé. Je to výzva pre každého, aby pravdu poznával, hľadal a bol vždy pripravený opraviť svoje chybné presvedčenia a formoval si tak svedomie. Je to proces, v ktorom je každý z nás žiakom. Pravdu poznávame cez štúdium, rozhovory, Božie slovo, v modlitbe a v počúvaní autorít Božieho zákona, rodičov a učiteľského úradu Cirkvi. Pravdu však nestačí iba poznať, ale treba sa podľa nej rozhodovať a konať. Nemusí ísť vždy o mimoriadnu udalosť alebo rozhodnutie s dôsledkami pre celý život. I maličkosti a všetky drobné rozhodnutia sa majú konať v pravde; bez ohľadu na prípadné nevýhody a ťažkosti. To je možné iba vo viere, ktorá ukazuje zmysel toho, čo sa niekedy zdá nevýhodné, alebo ťažko vysvetliteľné. Človek je však povolaný vždy k pravde.

Dnes sa šíri skepsa o možnom nájdení pravdy a pravda sa tak nahrádza skôr hodnotami, v prípade ktorých sa dá nájsť aspoň aký taký konsenzus. Takáto voľba sa stáva pochybnou, ak meradlo pravdy zostáva neprípustné. Pravdy sa nemožno vzdať. Dokonca Božiu moc môžeme prirovnať moci lásky a pravdy. Boh nám v Ježišovi Kristovi daroval práve cez Veľkú noc tento základ nádeje, že nie nenávisť a lož víťazia, ale že pravda a láska sú totožné s Božou mocou, lebo Boh sám je pravda a láska. O to sa opiera naša nádej a nádej celej našej Cirkvi.

Turzovka - Vršek, 5.2.2021 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.