Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 40, 25-31, Mt 11, 28-30

Nadvihol som tašku tretiačikovi, ktorý sa pod ňou hrbil. Skutočne bola ťažká.

Mama poznamenala: Tých kníh a povinnosti majú nad hlavu. Hovorí sa o prílišnej zaťaží na nervovú sústavu človeka od útleho veku. Dnešný človek má už odmalička množstvo povinnosti. Preťaženosť, stres, naháňanie termínov... chlieb náš každodenný.

Žeby opäť nič nové pod slnkom? Prorok konštatuje: Mladí omdlievajú od únavy a junač podlomená padá.

Do toho nám prichádza Ježišova výzva: Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním.

Ako chápať túto Ježišovu ponuku. Ako nám môže pomôcť?

Ako vždy začnime na ľudskej rovine a potom na „božskej“. Podľa hesla: Milosť predpokladá prirodzenosť.

Ľudská rovina:

Keď som pôsobil na biskupskom úrade mal som dve personálne účtovníčky. Prvá bola slobodná, šikovná s ekonomickou školou. Mala všetky predpoklady aby prácu zvládla. Nestačila. Stále naháňala termíny, pomáhala jej hlavná ekonómka. Keď skončila na úrade, navrhli mi na jej miesto matku s dvoma malými deťmi. Bol som v rozpakoch, ale zobrali sme ju na skúšobnú dobu. Napodiv jej to šlo. Pár dní sa venovala dokladom, ktoré zoradila, urobila poriadok v kancelárii a začala pracovať. Nikdy nepoložila papier na papier. Dokončil jednu vec a dala sa na druhú. Keď som za ňou prišiel s niečím súrnym, rešpektoval som kým nedokončí rozrobenú prácu. Všetko stíhala. Ako doma? Keď bol cirkevný sviatok, dal som riaditeľské voľno a ponúkol som pracovníkom piknik v prírode. Vždy prišla aj s deťmi, keď mal manžel voľno aj s nim. A zvládala ich. Na ilustráciu: Išli dole svahom a asi päťročný synček chcel ísť sám. Ona pokojne: A to necháš mamu ísť samu? Čo ak spadne?! A synček ju gavaliersky „odprevadil“. Bez stresu a nervozity.

Vychádza mi z toho. Vedieť organizovať čas.

Božská rovina:

Pozor – varujme sa oddeľovaniu. Ak niekto chce zvládnuť život bez stresu a nervozity, potrebuje si byť istý, že ja na mieste, kde ho chce mať Boh. Vyššie načrtnutý príbeh by z pozície hlavnej hrdinky nebol možný, keby nebola spokojná tam, kde je. Keby rodinu považovala za brzdu jej kariéry, keby prácu považovala za „novoveké otroctvo“.

Ako nám teda pomáha Božská pomoc a ako Ježiš plní to: Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním. Pozrite si k tomu pondelkovú úvahu: https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1954-pondelok-po-2-adventnej-nedeli-18.

Nech nás poteší prorokov prisľúb (1. čítanie): ...tí, čo dúfajú v Pána, načerpajú novú silu, dostanú krídla ako orly, utekať budú, a neustanú, budú putovať, a neomdlejú.

 Staškov, 12.12.2018 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.