Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 35, 1-10, Lk 5, 17-26

Už niekoľko rokov každú nedeľu hrám s chlapcami florbal.

Včera ma potešili dvaja z nich. Samko, ktorému som minule povedal, ako by sa mu páčilo, keby hral tak, žeby ostal vonku pred telocvičnou. Nechápal, lebo to sa nedá. Pochopil, až keď som mu povedal, že tak sa zúčastnil sv. omše, lebo ostal pred kostolom. Keď sme včera išli do telocvične, pribehol za mnou a povedal, že bol v kostole a aj na sv. spovedi. Potešil ma i Janko, ktorý sa pred zápasom ospravedlnil, že minule odišiel a nechal kamarátov „v štichu“. Zdôrazňoval som im predtým, aby hrali pre kamarátov. Ostaňme pri tomto druhom. Vidím u nich nedostatok obetavosti, vytrvalosti a snahy. Hrajú, kým vyhrávajú. Ak nie, nechajú to tak i spoluhráčov. Vediem ich k tomu aby si nahrávali, učili sa bojovať aj keď prehrávajú. Včera Janko vydržal do konca a bojoval.

Opäť to známe: „nihil novi sub sole“ (nič nové pod slnkom výrok - starožidovského filozofa ben Akibu“). Dnes sme počuli ako prorok povzbudzuje ujarmený ľud: Vzchopte sa, nebojte sa! Vzdávali sa a potrebovali povzbudenie zabojovať.Vieme, že podobne zmýšľali aj naši predkovia, ktorí sa povzbudzovali: Dobrá vôľa všetko zdolá. Každý máte skúsenosť, že ste veľa dosiahli, ak ste sa nevzdali a zabojovali. Niekedy s chorobou – dokonca zákernou, niekedy s inou „nepriazňou osudu“.

Nie všetko sa dá zvládnuť čo akou pevnou vôľou. Niekedy potrebujeme aj pomoc iných, aj keď je to možno pokorujúce. Ako ten chorý v evanjeliu: Tu muži priniesli na nosidlách človeka, ktorý bol ochrnutý, a pokúšali sa dostať ho dovnútra a položiť pred neho. Často aj my podobne potrebujeme iných. Vieme, že ak máme zázemie rodiny, blízkych, ide to lepšie. Veď sám Boh nám ich dáva do cesty.

Nie všetko však zvládneme aj pri najlepšej snahe a spolupráci a pomoci iných. Naraz sa cítime v koncoch. Možno sme v situácii mužov, ktorí robili úžasne veci pre ochrnutého. Dokonca aj strechu rozobrali, aby kamaráta dostali k Ježišovi. Viac nemohli urobiť. Predstavte si, žeby im Ježiš povedal: Čo chcete, rušíte ma pri vyučovaní...?! Našťastie Ježiš taký nie je. Reprezentoval Boha, ktorý nám pomáha.

Čo je však potrebné? Robiť všetko možné čo je v mojich silách, nechať si pomôcť od druhých. Ako ochrnutý z evanjelia. Až potom nechať veci na Boha. Bolo by dobré, keby aj o nás platilo: Keď videl ich vieru, povedal: „Človeče, odpúšťajú sa ti hriechy.“ A nielen to. Nasledovalo: „Hovorím ti: Vstaň, vezmi si lôžko a choď domov!“

Nielen pre starozákonný ľud je napísané: Hľa, náš Boh príde a spasí nás (refrén) a: Hľa, váš Boh!... On sám príde a spasí vás. (1. čítanie). Ak sa tomuto naučíme - prežívame opravdivý advent. Presnejšie - učme sa tomu v advente.

Len nezabúdajme na tie stupne:

  1. robiť všetko možné čo je v našich silách - veď ich máme od Boha.
  2. spolupracovať s inými – veď ich máme od Boha, on nám ich poslal.
  3. potom prosiť s dôverou Boha - veď On sám príde a spasí vás.

Turzovka, 10.12.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.