Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Flp 3, 3-8a, Lk 15, 1-10 

Páčilo sa mi uvedenie k druhému čítaniu ostatnej nedele od P. Ing. Aleša Opatrného.

Píše tam mimo iného aj toto: Všimneme si množstvo tém jednej vety: „žije stále, aby sa za nich prihováral“. Tato veta jednak ukazuje, že Ježišovo konanie pre nás nie je minulosťou, ale je stále prítomné, a potom ukazuje Ježiša na strane hriešnika. On je tu pre neho. Preto sú dosť pochybné pohľady, ktoré hľadajú ešte prostredníka medzi Ježišom a hriešnikom, akoby sa hriešnik nemohol k Ježišovi priblížiť. Hriešnik sa nielen môže k Ježišovi priblížiť, ale má vedieť, že Ježiš ho hľadá a prihovára sa za neho - práve preto, že je hriešnikom a túto pomoc potrebuje. (https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1913-31-nedela-v-cezrocnom-obdobi-18)

Iste poznáte modlitby z rôznych pseudozjavení, kde môžete čítať, aby Panna Mária, nejaký svätec, alebo naše obete a modlitby zadržali trestajúcu Božiu ruku. Boha dávame do pozície zlého, preto my, tí dobrí zadržiavame jeho hnev. Na ceste k Ježišovi nepotrebujeme nejakého prostredníka aj keď sme hriešni.

Potvrdzuje nám to aj dnešné evanjelium. K Ježišovi sa približovali všetci mýtnici a hriešnici a počúvali ho. Farizeji a zákonníci šomrali: „Tento prijíma hriešnikov a jedáva s nimi.“ Ježiš to považuje za samozrejmosť a preto neprajníkom hovorí podobenstvo o stratenej ovečke a stratenej drachme. A priklincuje to vetou: Hovorím vám: Takú radosť majú Boží anjeli z jedného hriešnika, ktorý robí pokánie.“

 Otázkou je, či sa považujeme za hriešnych a preto tešíme, že sa môžeme obracať na Ježiša, alebo sme „zbožní“ a pohoršujeme sa nad Ježišovým milosrdenstvom, alebo sa nám nepáči jeho zhovievavosť.

Turzovka, 8.11.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.