Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

 

Médiami sa šíri správa: Na stretnutie s pápežom, budú môcť ísť iba zaočkovaní.

Hneď som si pomyslel: To rozžhaví sociálne siete. A stalo sa!

Páni biskupi v pastierskom liste nazvali návštevu pápeža „dobrou správou“ a vyjadrili nádej, že táto správa nás poteší, povzbudí, spojí naprieč celou spoločnosťou. Ostalo pri nádeji?

Položím otázku: Keby ste boli na nejakom zodpovednom mieste v spoločnosti a záležalo by vám na zdraví občanov, nevyužili by ste túto situáciu na to, aby sa dalo čím viac ľudí zaočkovať? Je to zneužitie návštevy pápeža? Pápež František, ako ja emeritný pápež Benedikt, je zaočkovaný a odporúča očkovanie.

Zdá sa, že sa do písmena napĺňajú slová bývalého banskobystrického biskupa R. Baláža, ktorý sa dávnejšie vyjadril v kázni na Starých Horách: „Slováci si tak vážia a uctia pápeža, že pri spievaní pápežskej hymny, im až hrvole rastú. Ale ak od nich niečo pápež žiada, cúvnu.“

Chápem, niektorí kresťania z „ultra skupín“, sú nahnevaní na pápeža, že sprísnil podmienky používania latinských omši. Ale je to chyba ak pápež chce, aby ľudia hlbšie prežívali sv. omše v reči, ktorej rozumejú?!

Poukazuje sa tiež na to, že Pán Ježiš sa dotýkal aj malomocných a pápež sa nechce stretnúť s neočkovanými. Pán Ježiš sa dotýkal malomocných; ale viete si predstaviť, žeby bol vtedy liek na túto chorobu a oni by chodili za Ježišom, aby ich uzdravil. Poslal by ich k lekárom. A nezabúdajme: PÁPEŽ SA NEBOJÍ NEOČKOVANÝCH. AK SA BOJÍ, TAK TOHO, ABY SA NEOČKOVANÍ NENAKAZILI.

Na sociálnych sieťach sa tiež šíri, ako sa niektorí svätci v čase moru obetovali pre chorých a pápež sa bojí infikovaných. Je pravdou, že napríklad arcibiskup Karol Boromejský bol v tom čase, keď vypukol mor, na pastoračnej vizitácii mimo mesta. Keď sa dozvedel o pohrome, bez meškania sa ponáhľal do Milána. Kým guvernér a iní vysokí úradníci utekali zo zamoreného mesta, arcibiskup chcel byť pri svojich postihnutých veriacich.

Sv. Alojz zomrel priamo pri službe postihnutým morom. Keby vtedy boli lieky a očkovanie, myslíte si, že mnohí obetaví svätci by povedali chorým, neliečte sa, nedajte sa očkovať, my vás budeme opatrovať? Počuli ste o nejakom svätcovi, ktorý by hovoril: Neliečte sa, len vetre v Boha a modlite sa! Nikdy taký svätec nebol.

Sú aj takí „zbožní“, ktorí na sociálnych sieťach šíria aj takéto „perly“: „Opravdivý veriaci sa spolieha na Boha a nebojí sa nákazy. U ľudí chýba viera“. Som zvedavý, či tento „veriaci“ chodí k zubárovi, k lekárom, alebo sa opovážlivo spolieha na pomoc Božiu.

Odkaz, pre tých, ktorí sú veriaci. Nespôsobujte deštrukciu viery. Odborníci tvrdia, že nás čaká ďalšia vlna pandémie. Je to možné! Pamätáte si, akí sme boli hrdinovia minulé leto? Ak príde pandémia, nech nikto nepoukazuje na to, že to bolo preto, lebo sa veriaci zhromažďovali na stretnutí s pápežom. Nech si to odnesú tí, čo demonštrujú proti opatreniam a vyzývajú na protesty! A počúvate, že aj športoví fanúšikovia sa ozývajú: Keď veriaci môžu ísť k pápežovi, prečo mi nie na ihriska.

Takže miesto radosti a očakávania, čo nám prinesie pápež, vidíme deštrukciu hodnôt v priamom prenose. My veriaci by sme mali ísť príkladom!




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.