Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ef 3, 14-21, Lk 12, 49-53 

Mier niekedy znamená konflikt

Mier je všeobecne vnímaný ako dobrá vec. Radšej budeme mať pokoj so susedom, ako byť v spore o plot. Radšej by sme chceli mať pokoj s kolegom, ako ho vyrušovať nejakou témou. Radšej budeme mať pokoj so spolužiakom, ako mu povedať pravdu. Pokoj, nedostatok konfliktov, je lepšia alternatíva.

Dokonca aj vo svete je Ježiš známy ako veľký tvorca pokoja. Sekulárny svet bude chváliť jeho nezištnosť a pokoru aj zoči-voči nenávisti a násiliu. Budú zbožňovať jeho nekonfliktnú taktiku na upokojenie napätých situácií a jeho učenie pokoja a lásky, a nie vzbury a násilia.

Čo hovorí sám Boh o Ježišovi? No, keď anjeli oznámili pastierom jeho narodenie, zaradovali sa a vyhlásili: „Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj, ľuďom dobrej vôle! (Lukáš 2:14) . Alebo keď bol Ježiš po narodení predstavený v chráme, Simeon zvolal: „Pane, ty teraz prepustíš svojho služobníka v pokoji podľa svojho slova. Lebo moje oči videli tvoju spásu“ (Lukáš 2:29-30). Už od narodenia je Ježiš spojený s pokojom.

A napriek tomu sa zdá, že Ježiš kazí našu radosť a túžbu po pokoji. V dnešnom čítaní počúvame: Myslíte si, že som prišiel darovať pokoj zemi? Nie, hovorím vám, ale rozdelenie. Lebo odteraz sa päť ľudí v jednom dome rozdelí: traja proti dvom a dvaja proti trom. Rozdelia sa otec proti synovi a syn proti otcovi, matka proti dcére a dcéra proti matke, svokra proti neveste a nevesta proti svokre.“

Takže, mýlili sa anjeli? Mal Simeon falošnú útechu? Je Ježiš odhodlaný priniesť pokoj alebo nie?

Aby sme lepšie pochopili, čo tu Ježiš hovorí, musíme si uvedomiť, že existujú rôzne druhy pokoja a že niekedy pokoj v jednej oblasti vedie k nedostatku pokoja v iných.

Už Simeon hovorí, že Ježiš mu priniesol pokoj, ale pre iných „je ustanovený na povstanie a pád“ a Máriinu dušu „prenikne meč bolesti“ (porov Lk 2).

Znamená to, že Ježiš prináša pokoj pre tých, ktorí ho prijímajú a nepokoj pre tých, ktorí ho odmietajú. A tí čo prijali Ježiša, znepokojujú nechtiac tých, ktorí Ježiš odmietajú.

Turzovka, 24.10.2024

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/534-stvrtok-29-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1027-stvrtok-29-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1469-stvrtok-29-tyzdna-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2337-stvrtok-29-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3189-stvrtok-29-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3653-stvrtok-29-tyzdna-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/4134-stvrtok-29-tyzdna-23 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.