Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ef 1, 15-23, Lk 12,8-12 

V evanjeliu nám zaznela mrazivá veta:

Ak niekto povie niečo proti Synovi človeka, odpustí sa mu to. Kto by sa však rúhal Duchu Svätému, tomu sa neodpustí. Ako chápať tento výrok? Čo vlastne znamená "rúhať sa Duchu Svätému"? Je možné, že sme sa už rúhali? Do obrazu milosrdného Ježiša, ako ho poznáme, nepatrí odoprieť odpustenie.

Svätý pápež Ján Pavol II. vysvetlil túto vetu v encyklike O Duchu Svätom: „,Rúhanie‘ nespočíva v urážaní Ducha Svätého slovami, ale v odmietnutí prijať spásu, ktorú Boh ponúka človekovi skrze Ducha Svätého, pôsobiaceho mocou obety na kríži... To však značí odmietnutie načrieť do prameňov vykúpenia, ktoré ,stále‘ zostávajú otvorené v ekonómii spásy, v ktorej sa uskutočňuje poslanie Ducha Svätého" (46).

Rúhanie voči Duchu Svätému znamená popierať, že Boh nás túži spasiť a je toho schopný. Teda tento hriech je "neodpustiteľný" nie pre svoju závažnosť alebo zlomyseľnosť. Boh odpúšťa každému kajúcemu hriešnikovi bez ohľadu na to, aký veľký alebo premyslený je jeho hriech, ale preto, lebo hriešnikovo odmietnutie milosti Ducha zatvára dvere pokániu.

Svätý Ján Pavol II. žiadal, aby sa celá Cirkev modlila, „aby nebezpečný hriech proti Duchu Svätému ustúpil svätej ochote prijať jeho poslanie Tešiteľa, keď prichádza ,ukázať svetu, čo je hriech, čo spravodlivosť a čo súd‘ " (47).

Nemusíme sa báť alebo strácať nádej! Ani vtedy, keď si myslíme, že Boh nám nemôže odpustiť. Ježiš každý deň znáša neveriacich, ktorí hovoria proti nemu, a ponúka im svoje odpustenie a spásu. Duch Svätý každý deň znáša veriacich, ktorí vo svojom svedomí odmietajú jeho hlas, a naďalej s nimi pracuje. Dúfa, že ich privedie k pokániu a obnove.

Boh nás neodmieta, stále nás miluje!

Turzovka, 19.10.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1897-sobota-28-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3646-sobota-28-tyzdna-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/4127-sobota-28-tyzdna-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.