Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Tim 4, 10-17b, Lk 10, 1-9 

V Cirkvi sa dnes hovorí o synodalite.

V cirkevnej gréčtine toto slovo vyjadruje zhromaždenie v spoločenstve Ježišových učeníkov a v niektorých prípadoch je synonymom cirkevnej komunity.

Svätý Ján Zlatoústy napríklad píše, že Cirkev je „pomenovanie tých, ktorí kráčajú spoločne (σύνoδος)“.Vysvetľuje, že Cirkev je vlastne zhromaždením zvolaným na to, aby vzdávalo vďaky a chvály Bohu ako jeden zbor, je akousi harmonickou realitou, ktorá všetko drží pohromade (σύστημα).

Začala sa ďalšia fáza Synody o synodalite, ktorá je venovaná tretej a záverečnej časti pracovného dokumentu Instrumentum Laboris s názvom Miesta.

Témy diskusií predstavil 15. októbra účastníkom hlavný relátor synody, kardinál Jean-Claude Hollerich.

Zaznelo tam aj toto vyjadrenie biskupa z krajiny, kde je prenasledovanie.  Hovoril príbeh katolíckeho chlapca obkľúčeného skupinou chlapcov, ktorí nenávidia Cirkev - fundamentalisti.

Zbili ho a potom hodili do cisterny do ktorej hádzali blato a na koniec, keď mu blato siahalo po krk, sa ho spýtali: «Posledná šanca, zriekaš sa Ježia Krista?» - «Nie!». Hodili naňho skalu a tak ho zabili.

Počuli sme to všetci. A toto nie je z prvých storočí, toto sa stalo pred dvoma mesiacmi. Je to príklad. Ale koľkí kresťania dnes trpia fyzickým prenasledovaním: «Tento sa rúhal! Na šibenicu s ním!»“

Pripomíname si svätca, Lukáša, evanjelistu, ktorý dokumentoval život Pána Ježiša i život prvotnej Cirkvi. V jeho diele Skutky apoštolov máme možnosť vnímať obety a mučenícku smrť prvých kresťanov. Sám položil život za Ježiša.

Aj my kráčame v synodalite - spoločne cestou života v Cirkvi. Nech nám svätý Lukáš pomáha ísť neohrozene za Ježišom Kristom.

Turzovka, 18.10.2024

O dnešnom oslávencovi pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1029-sv-lukas-evanjelista

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1461-sv-lukas

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1895-sv-lukas-ml

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2330-sv-lukas-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3186-sv-lukas-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3651-sv-lukas-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/4124-sv-lukas-evanjelista-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.