Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

Sv. Gál sa narodil v Írsku v druhej polovici 6. storočia.

Bol žiakom sv. Kolumbána.

Na deň jeho spomienky nám Cirkev predkladá čítanie 

Z dekrétu Presbyterorum ordinis Druhého vatikánskeho koncilu o kňazskej službe a živote

Povolanie kňazov k dokonalosti

Sviatostnou vysviackou sa kňazi stávajú účastnými na Kristovom kňazstve, služobníkmi Hlavy pri stvárňovaní a budovaní celého jej tela, ktorým je Cirkev, spolupracovníkmi biskupov. Už v krstnom zasvätení prijali ako všetci kresťania znak a dar takého povolania a milosti, že aj napriek ľudskej slabosti (porov. 2Kor 12,9) môžu a majú kráčať k dokonalosti podľa Pánovho slova: „Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš nebeský Otec.“ (Mt 5,48)

Ale ako kňazi sú osobitným spôsobom povinní usilovať sa o takúto dokonalosť, veď prijatím sviatosti kňazstva sa zasvätili Bohu novým spôsobom a stali sa živými nástrojmi Krista, večného kňaza, aby mohli v čase pokračovať v jeho obdivuhodnom diele, ktoré nadprirodzenou účinnosťou obnovilo celé ľudské spoločenstvo.1

Každý kňaz teda istým spôsobom zastupuje osobu samého Krista. Preto dostáva aj zvláštnu milosť slúžiť zvereným ľuďom a všetkému Božiemu ľudu, ľahšie nasledovať dokonalosť toho, ktorého zastupuje, a ľudskú slabosť podoprieť svätosťou toho, ktorý sa stal naším „svätým, nevinným, nepoškvrneným“ veľkňazom, „oddeleným od hriešnikov“ (Hebr 7,26).

Kristus, ktorého Otec posvätil alebo skôr zasvätil a poslal na svet (porov. Jn 10,36), „obetoval sa za nás, aby nás vykúpil zo všetkých neprávostí, a očistil si nás, aby sme boli jeho vyvoleným ľudom, horlivým v dobrých skutkoch“ (Tít 2,14), a tak cez umučenie vošiel do svojej slávy (porov. Lk 24,26). Aj kňazi zasvätení pomazaním Ducha Svätého a poslaní Kristom umŕtvujú v sebe skutky tela (porov. Rim 8,13) a úplne sa venujú službe ľuďom, a tak sa rozvíjajú na dokonalého človeka vo svätosti, ktorou ich obdaroval Kristus (porov. Ef 4,13).

V službe Ducha a spravodlivosti (porov. 2Kor 3,8-9) sa upevňuje ich duchovný život, ak pozorne počúvajú Kristovho Ducha, lebo on ich oživuje a vedie. K dokonalosti života ich vedú samy každodenné posvätné úkony a celá ich služba, konaná v spojení s biskupom a ostatnými kňazmi.

A svätosť kňazov má zasa veľký vplyv na úspešnosť ich služby; lebo hoci Božia milosť môže uskutočniť dielo spásy aj prostredníctvom nehodných služobníkov, Boh spravidla radšej zjavuje svoje obdivuhodné činy cez tých, ktorí sú pozornejší na podnety a vedenie Ducha Svätého, ktorí pre svoje intímne spojenie s Kristom a svätosť života môžu povedať s Apoštolom: „Nežijem už ja, ale vo mne žije Kristus.“ (Gal 2,20)

1 Porov. Pius IX., encyklika Ad catholici sacerdotii, 20. decembra 1935: AAS 28 [1936], s. 10.

RESPONZÓRIUM

1 Sol 2, 8Gal 4, 19

Najradšej by sme vám boli odovzdali nielen Božie evanjelium, ale aj vlastný život. * Takými drahými ste sa nám stali.

Deti moje, znovu vás v bolestiach rodím, kým vo vás nebude stvárnený Kristus. * Takými drahými ste sa nám stali.

Modlime sa:

Všemohúci Bože, ty si povolal svätého Gála, aby horlivo ohlasoval pravdy evanjelia; prosíme ťa, zachovaj nám pravú radosť, ktorá pramení z viery, a posilni našu vernosť tvojmu Synovi Ježišovi Kristovi. Lebo on je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého po všetky veky vekov.

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2328-sv-gal-streda-28-tyzdna 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.