Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gal 4, 22-24. 26-27. 31 – 5, 1, Lk 11, 29-32 

Ježiš povedal: „Ale čo je vnútri, rozdajte ako almužnu a všetko vám bude čisté.“ 

Čo máme rozdávať? Môže to byť charita?

Niet pochýb o tom, že charita je dobrá vec. Možností almužny je až-až: Máme rôzne zbierky na dobročinné účely. Vykúpime si cestu do neba? Môžeme sa očistiť tým, ak ju konáme?

Cesta do neba je cesta lásky. Záleží od toho, z akých pohnútok je naša almužna. Sv. Pavol píše: „A keby som rozdal celý svoj majetok ako almužnu a keby som obetoval svoje telo, aby som bol slávny, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo.“ (1 Kor 13, 3).

Opäť sa dostávame k úprimnosti našich pohnútok. Preto farizejom Pán povedal: „Vy, farizeji, čistíte čašu a misu zvonka, ale vaše vnútro je plné lúpeže a neprávosti. Farizeja i nás upozorňuje: Hlupáci, či ten, čo stvoril vonkajšok, nestvoril aj vnútro? Možno to asi aj tak povedať, že Boh stvoril aj naše telo, aj naše srdce (ducha) a preto je potrebne mať čisté srdce – úprimné úmysly!

Všimnite si opäť, čo Ježiš hovorí na začiatku, keď radí dávať almužnu: „„Ale čo je vnútri, rozdajte ako almužnu a všetko vám bude čisté.“ Dávať almužnu teda neznamená dávať len peniaze (niečo). Znamená to mať srdce, ktoré je otvorené pre iných. Pravá almužna si vyžaduje odklon od sebeckého postoja. Potom môžeme dávať zo srdca – štedro. Ak sa budeme snažiť čo najlepšie premáhať naše sebectvo, Pán, veľmi požehná naše rozdávanie a my sa staneme odrazom jeho vlastnej dobroty a milosrdenstva.

Turzovka, 15.10.2024

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/546-utorok-28-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2732-utorok-28-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3179-utorok-28-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3642-utorok-28-tyzdna-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/4123-utorok-28-tyzdna-sv-ignac-antiochijsky 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.