Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gal 4, 22-24. 26-27. 31 – 5, 1, Lk 11, 29-32 

Znak je niečo, čo ukazuje alebo vedie osobu v určitom smere a v rôznych situáciách.

Hromy a blesky sú znamením, že bude pršať. Nahnevaná tvár je znakom hnevu. Červená na križovatke je znakom toho, že autá musia zastaviť.

Keď sa ľudia pýtali Ježiša na „znamenie“, ktoré by bolo Božím potvrdením jeho poslania, pripomína im Jonáša: Lebo ako bol Jonáš znamením pre Ninivčanov, tak bude aj Syn človeka pre toto pokolenie.

Znamenie, o ktorom hovoril Ježiš, sa týkalo následkov pôsobenia Jonáša v Ninive. Jonáš kázal veľmi jednoducho („Ešte štyridsať dní a Ninive bude zničené.“ – Jon 3:4), povedal možno najkratšiu kázeň v histórii! Ninivčania reagovali na Jonášovo kázanie ako celok. Tisíce ľudí uznali svoj hriech a vrhli sa do náručia Božieho milosrdenstva. Význam tohto „znamenia“ pre Ježiša spočíval v tom, že potreboval len pár slov, aby radikálne zmenil mnohých ľudí. Jeho slova: "Kajajte sa a verte evanjelium", sa dostali až k nám. Cez celé storočia - nie je to znamenie?! 

Tak ako bol Jonáš znamením pre Ninivčanov, Ježiš je znamením pre svoju a našu generáciu. A tak ako Boh poslal Jonáša so svojím posolstvom, Ježiš posiela aj nás, aby sme jeho posolstvo šírili medzi všetkých ľudí. Chce, aby sme boli slovom a každodenným znamením toho, že Pán je „Boh, dobrý a veľmi milosrdný“ (Jn 4, 2).

Jonáš váhal, dokonca odmietal, či bude Božím poslom. Aj my môžeme váhať. Možno sa bojíme otvoriť ústa alebo sa cítime neschopní ohlasovať Božie posolstvo. V skutočnosti môžeme byť vo svojom ohlasovaní oveľa efektívnejší ako Jonáš. Prečo? Pretože Ježiš už zomrel a vstal z mŕtvych a vylial svojho Ducha. Nepotrebujeme diplomy z teológie ani nadľudskú odvahu. V niektorých situáciách nemusíme povedať ani slovo! Všetko, čo potrebujeme, je srdce, ktoré patrí Ježišovi, a túžba podeliť sa o jeho lásku. Žatva, ktorá sa začala Jonášom, pokračuje aj dnes, ale s niekým oveľa väčším ako Jonáš – s Ježišom Kristom, ktorý žije v každom z nás.

S Ježišom Kristom sa medzi nami začalo Božie kráľovstvo. On dokončí kráľovstvo a privedie nás k Otcovi.

Boh založil cirkev ako znak svojej lásky a pokoja vo svete. Preto sa nechajte postaviť ako živé kamene do duchovného domu, do svätého kňazstva. Ježišovým kňazom je každý pokrstený.

Turzovka, 14.10.2024

Pozriete tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/547-pondelok-28-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1039-pondelok-28-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2731-pondelok-28-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/4122-pondelok-28-tyzdna-23 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.