Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gal 3, 22-29, Lk 11, 27-28

Žena, ktorá počúvala Ježišovo kázanie, bol vzrušená tým, čo hovorí a aký je, preto spontánne zavolá: „Blahoslavený život, ktorý ťa nosil, a prsia, ktoré si požíval.“

Vyjadrila niečo ako základné tajomstvo našej viery, že v Ježišovi sa Boh zjavil ako ľudská bytosť, narodená zo ženy. Preto Máriu nazývame „Matka Božia“ a hovoríme tým o tejto mladej žene z Nazareta niečo veľmi jedinečné, čo je určite hodné blahorečenia.

Žene, ktorá to hlása, Ježiš odpovedá: Skôr sú blahoslavení tí, čo počúvajú Božie slovo a zachovávajú ho. To znamená: Blahoslavená je jeho matka, ktorá porodila Ježiša, ale je tu ešte jedno blahoslavenstvo, ktoré je – podľa Ježiša – to pravé; Preto: Skôr sú blahoslavení tí, čo počúvajú Božie slovo a zachovávajú ho.“

To blahoslavenstvo spočíva v počúvaní Božieho slova a jeho prežívaní. Ježiš hovorí: Byť veriacim je viac, ako byť matkou Božou. Ak je byť matkou veľké, potom je počúvanie Božieho slova ešte väčšie.

Dôvod: Viera nie je nič iné ako vyjadrené najvnútornejšie spojenie s Bohom, ktoré umožňuje byť v ňom a on v nás a ktoré sa prejavuje tým, že počúvame to, čo pochádza od Boha. Ak je vtelenie koreňom našej viery, tak táto jednota s Bohom je jej cieľom.

Čím bezpodmienečnejšie človek počúva svojho Boha, tým úplnejšie sa pre neho táto jednota stáva skutočnosťou. Ak niekto úplne uveril, tak v momente, keď sa jeho existencia končí, patrí úplne Bohu – telom i dušou, výstižne hovoríme – so všetkým, čo k jeho existencii patrí.

Pretože evanjelium svedčí o Márii ako úplne veriacej, vyznávame jej úplnú účasť v Bohu najnovšou mariánskou dogmou z roku 1950, Nanebovzatím Márie.

Samozrejme, to platí aj pre nás: My v Bohu. On v nás. To je náš cieľ. Už vieme, ako to dosiahneme: blahoslavení tí, čo počúvajú Božie slovo a zachovávajú ho - riadia sa ním. Mária nás v tom predchádza. Preto si ju takto ctíme.

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2323-sobota-27-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3174-sobota-27-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3637-sobota-27-tyzdna-22 

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/4118-sobota-27-tyzdna-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.