Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gal 3, 7-14, Lk 11, 15-26

Predchádzajúce verše evanjelia hovoria, že Ježiš vyháňal zlého ducha.

Pán Ježiš urobil evidentne dobrý skutok. Teda urobil jasne poznateľné dobro a dokonca ho urobil spôsobom, ktorý ukazuje na jeho božskú moc. To, čo urobil, bol Boží skutok.

Vo verši pred evanjeliom sme počuli Ježišove slová z Jánovho evanjelia: „Teraz bude knieža tohto sveta vyhodené von, hovorí Pán. A ja, až budem vyzdvihnutý od zeme, všetkých pritiahnem k sebe.“

Je zaujímavé, že Pán Ježiš nazýva diabla kniežaťom tohto sveta, teda tým, ktorý ovláda srdcia mnohých ľudí a skrze nich riadi aj politiku a často spôsobuje prírodne i spoločenské pohromy.

Boh sa nestotožňuje so svetom takým, aký je po páde človeka do hriechu. Ježiš prišiel preto, aby ohlasoval a zjavil Božie kráľovstvo, teda pôvodný Boží plán s človekom i so svetom a ten sa prejavuje napríklad aj tým, že človeka oslobodil od démonov.

Zlý duch, či už sám alebo prostredníctvom zlých ľudí robí vo svete len zlo. A Boh sám, ale aj prostredníctvom dobrých ľudí a anjelov robí vo svete dobro. A hoci je diabol nazvaný kniežaťom tohto sveta, predsa platí, že po Vzkriesení Pána, po jeho víťazstve nad smrťou i hriechom, je všetka moc na nebi i na zemi daná Ježišovi, aj ako človekovi. Niekto múdry povedal, že situácia diabla sa od tej chvíle dá prirovnať k situácii zlého psa na reťazi. Môže ublížiť len tomu, kto sa k nemu priblíži. A v tomto zmysle sa diablovi človek približuje vtedy, keď vedome a dobrovoľne pácha hriech, keď žije v hriechu.

Ježiš nám povedal: Ale ak ja Božím prstom vyháňam zlých duchov, potom k vám prišlo Božie kráľovstvo.

Bože kráľovstvo prišlo na tento svet. Prosme, aby prišlo i do našich sŕdc!

Turzovka, Makov, 11.10.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/552-piatok-27-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1456-piatok-27-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1889-piatok-27-tyzdna-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3173-piatok-27-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/4117-piatok-27-tyzdna-23 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.