Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kor 1, 26-31, Mt 25, 14-30

Niekto zvykne robiť pod stresom, keď „horia termíny“.

Iní sa hneď pustia do povinnosti.

Zdá sa, že prvý dvaja sluhovia sa hneď pustili do práce a začali zhodnocovať daný veľký finančný obnos.

Po dlhom čase sa pán tých sluhov vrátil a začal s nimi účtovať. Prví dvaja sluhovia sú odmenení za svoju prácu: ‚Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.‘ Ako vysvetľuje svätý Hieronym, „obaja teda dostávajú rovnakú odmenu, nie však pre veľkosť zisku, ale pre angažovanosť, nasadenie svojej vôle“.

Títo dvaja sluhovia všetko, čo dostali, či už viac, alebo menej, použili v prospech svojho pána. Preto sú nazvaní „dobrým a verným sluhom“.

Tretí sluha, naopak, nemyslí na svojho pána a jeho blahobyt, ale na seba, svoje pohodlie. Možno si myslel, že má čas zhodnocovať obnos. Preto zakopáva svoj talent, aby ho vrátil neporušený. Pán mu to tvrdo vyčíta ako „zlému a lenivému sluhovi“.

Je zarážajúce, že pán v podobenstve mu talent berie a dáva ho tomu, ktorý už ich mal päť. Zdá sa, že je to gesto nezlučiteľné s Božou dobrotou a milosrdenstvom. Okrem toho sa pán odvoláva na „bankárov“, ktorí mohli generovať úrok. Význam podobenstva je na prvý pohľad záhadný a z našej strany si vyžaduje zamyslenie.

Na jednej strane pápež František zdôraznil, že majetok, ktorý pán v podobenstve dáva svojim sluhom, predstavuje predovšetkým duchovné dobrá, a to „jeho Slovo, Eucharistiu, vieru v nebeského Otca, jeho odpustenie“ (Anjel Pána, 16-XI-2014). Kto tieto dary využíva, umožňuje Bohu, aby jeho vlastný život bol plodný.

Práve preto, že hlavný obsah dedičstva, ktoré nám bolo dané, spočíva v Božej milosti, tí, ktorí ju prijímajú s dobrou dispozíciou a štedrosťou, umožňujú sami sebe prijímať ešte viac milostí.

Na druhej strane tí, ktorí nevyužívajú dobrá, ktoré im Boh posiela, a „zakopávajú“ ich, lenivosťou a nedostatkom štedrosti, tí, ktorí sa nemodlia a nepristupujú k sviatostiam, sa dobrovoľne znemožňujú prijímať ďalšie a rásť, aby prinášali viac ovocia. Preto Pán hovorí: „Každému, kto má, ešte sa pridá a bude mať hojne. Ale kto nemá, tomu sa vezme aj to, čo má“.

Je zrejme, nenechávajme svoje talenty (schopnosti, ktoré sme dostali) na čas, keď „nám horia termíny“, teda na koniec života.

Turzovka, 31.8.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1844-sobota-21-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2275-sobota-21-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/4064-sobota-21-tyzdna-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.