Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 1, 17-19, Mk 6, 17-29 

Identita Izraelitov je nerozlučne spojená s krajinou, ktorá má byť ich domovom.

V príbehoch patriarchov Boh sľubuje, že im dá do vlastníctva územie Kanaánu. V Písme sa dar krajiny spočiatku predstavuje ako trvalý a ničím nepodmienený. Tak je to v Božom prísľube Abrahámovi (Gn 17,8) aj Jakubovi (Gn 48,4). Nikomu ani nenapadne myšlienka, že by o krajinu mohli prísť, resp. že by z nej raz museli odísť. Veď je tu na jednej strane mocný a štedrý Boh, ktorý je garantom prebývania v zasľúbenej zemi a na druhej strane vďačný človek, ktorý si dokáže vážiť dar.

Keď Jakub odišiel do Egypta za milovaným synom Jozefom, bolo to dobrovoľné, ale s tým, že sa vrátia a jeho "kosti donesú do Zasnúbenej zeme".

Sotva si dokážeme predstaviť, ako šokujúco musela v Jeruzaleme zapôsobiť správa o porážke Severného kráľovstva Asýrčanmi. V hre bolo veľa; išlo o otázku Boha. Nemal dosť síl na to, aby dodržal svoj sľub týkajúci sa vlastnenia krajiny? Alebo je za tým niečo iné? Sami to potom zažili pri Babylonskom zajatí. 

Izrael sa učí zo skúsenosti a jasnejšie spoznáva, že prebývanie v krajine nie je automatické. Strata krajiny nie je spôsobená slabosťou Boha, ale je trestom za porušovanie zmluvy s ním.

Dodržiavanie Desatora fungovalo ako vízum zaručujúce vstup a pokojný pobyt v krajine. Ján Krstiteľ bol posledný prorok, ktorý horlil za Boží zákon. A položil zaň svoj život. A zas je tu otázka: Nemohol ho Boh ochrániť? A neochránil ho, tak ako ani svojho Syna. Ján Krstiteľ predišiel Ježiša v obeti života.

Je tu rozdiel. Starozákonný ľud mal odmenu v pobyte v Zasnúbenej zemi. Novozákonný ľud má inú Zasnúbenú zem! 

Ján Krstiteľ je obetovaný, ako svedectvo potreby života podľa prikázaní. Aj ako svedectvo potreby žiť pre večnosť, odmenu večného života.

Boh sa nezmenil a naďalej si bezpečne chráni svojich. Objavujeme zmysel jeho prikázaní a prehlbujeme sa vo viere aj týchto turbulentných časoch.

To dokážeme až vtedy, ak nájdeme zmysel identity inej Zasnúbenej zeme, ktorá je daná Jánovi Krstiteľovi i dávnemu Prorokovi Jeremiášovi, ktorému Boh povedal: Budú proti tebe bojovať, no nepremôžu ťa, lebo s tebou som ja, hovorí Pán, ja ťa zachránim“ (- čítanie).

Turzovka, 29.8.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/400-mucenicka-smrt-sv-jana-krstitela

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1405-smrt-jana-krstitela

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1841-mucenicka-smrt-sv-jana-krstitela-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2273-mucenicka-smrt-sv-jana-krstitela-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3586-mucenicka-smrt-sv-jana-krstitela-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/4060-mucenicka-smrt-sv-jana-krstitela-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.