Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sol 2, 9-13, Mt 23, 27-32 

Dnešná doba sa prejavuje zhonom, nervozitou, až agresiou. 

Ježiš musel mať veľmi pokojnú povahu. Dá sa to vyčítať aj z toho, že deti, ktoré vycítia aký je človek, k nemu spontánne prichádzali. K Ježišovi patrí aj trpezlivosť. Nikdy neodmietal ľudí; napríklad aj keď si s apoštolmi chcel oddýchnuť.

Drsnosť, s akou niekedy hovoril, vyvoláva však v nás určité rozpaky. Nielen pre obsah toho, čo hovorí, ale aj pre tón jeho výčitiek voči náboženským vodcom, ktorí hnaní svojou márnivosťou sa dávali za príklad cností, ktoré v skutočnosti nežili zo srdca. Aj dnes sme počuli: „Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo sa podobáte obieleným hrobom, ktoré zvonka vyzerajú pekne, ale vnútri sú plné mŕtvolných kostí a všelijakej nečistoty!

Zdá sa, že s jeho jednoduchým a pokorným srdcom je v rozpore iba pokrytectvo, teda snaha ukázať sa tým, čím človek nie je, alebo neprimeraná snaha nechať sa ovplyvniť tým, čo povedia ľudia. V skutočnosti jedna z mála chvál, ktoré počujeme od Ježiša, je adresovaná Natanaelovi pri ich prvom stretnutí. Hoci ho budúci apoštol prijal so slovami plnými skepsy a kritiky na adresu miesta jeho pôvodu – „Môže byť z Nazareta niečo dobré?!“ (Jn 1, 46) –, Ježiš pred ostatnými apoštolmi chváli jeho úprimnosť: „Toto je pravý Izraelita, v ktorom niet lesti“ (Jn 1, 47).

Preto si musíme stále odpovedať na otázku: Aký je hlavný motív, ktorý ma vedie k činu? To je otázka, ktorá nám umožňuje dať nášmu životu jednotu medzi tým aký sme a ako sa tvárime.

Všetko, čo robíme v každodennom živote - činy, slová, zanedbávania -, smeruje k identite, ktorú chceme budovať. Pri spytovaní svedomia sa snažíme overiť, do akej miery sú všetky naše vonkajšie prejavy vedené konečným zámerom milovať Boha a druhých stále viac. Môže sa totiž stať, že medzi tým, ako sa navonok tvárime, a tým, čo nosíme v srdci, je priepasť: „Tak sa aj vy navonok zdáte ľuďom spravodliví, no vnútri ste plní pokrytectva a neprávosti“.

A toho sa môžeme vyvarovať úprimným spytovaním svedomia.

Turzovka, 28.8.2024

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/403-streda-21-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1406-streda-21-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2674-streda-21-tyzdna-20

Dnes máme sv. Augustína. Pozrite si o ňom na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/401-sv-augustin

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1402-sv-augustin-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1840-sv-augustin-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2271-sv-augustin-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2676-sv-augustin-piatok-21-tyzdna




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.