Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Zjv 21, 9b-14, Jn 1, 45-51 

Posledné desaťročia sa veľa hovorí o kríze viery a kríze Katolíckej cirkvi.

Je to pravda? Nie je to pravda? Štatistiky sú jednoznačné! V celosvetovom meradle počet kresťanov - katolíkov rastie. Na druhej strane, v európskom meradle, sme svedkami stagnácie. Aj na Slovensku.

V našom kultúrnom kontexte, priamo tu, kde žijeme, je nás menej. Ľudia sa k viere neprihlásili. Čo je príčinou? Úmrtia? Odchody za školou a prácou do zahraničia? Ľudia už nemajú záujem o duchovno? Takto zdôvodňovať úbytok je veľmi povrchné. Niekedy si takto chceme len upokojiť svedomie. Nemáme na tomto úbytku podiel aj my, praktizujúci kresťania? Akú duchovnú ponuku im dať, aby zabrala? Akú duchovnú ponuku predložiť, aby sa stala atraktívnou?

Dnešné evanjelium nám ukazuje základné pravidlá. Myslím, že ponúka hotový princíp riešenia. Ide o stretnutie Filipa a Natanaela (- dnešného svätca, Bartolomeja). Filip prišiel k Natanaelovi a povedal mu: našli sme toho, o ktorom písal Mojžiš a Proroci. Sloveso „našli sme“, predpokladá, „hľadali sme“. Nájsť môže iba ten, kto hľadá. Filip a ostatní hľadali toho, o ktorom hovoria Mojžiš v piatich knihách a Proroci. Keď Natanael počuje o koho ide, koho považujú za Predpovedaného, pohrdne: „Môže byť z Nazareta niečo dobré?!“. Filip sa nenahnevá. Toto je veľmi podstatný a dôležitý moment. Práve naopak, miesto konfrontácie a hádky mu jednoducho povie: „Poď a uvidíš!“ A Natanael šiel a sám sa presvedčil.

Čomu nás učí dnešné evanjelium? Ukazuje, že treba hľadať. A hľadať treba osobu! Nie teóriu, morálnu, politickú alebo kultúrnu ideológiu, ale osobu. A ten kto hľadá osobu Záchrancu, ten ju aj nájde. Kto hľadá niečo iné, zostáva sám v začarovanom kruhu prázdna. Čo hľadám ja? Čo hľadáš ty? A čo vlastne znamená hľadať osobu?

Filip hovorí, že našli toho, o ktorom hovoria Písma (Mojžiš a Proroci). On teda poznal Písma. Čítal ich. Rovnako sa môžem pustiť do čítania Písma aj ja. V evanjeliách nachádzame svedectvo o Ježišovi. Boli napísané preto, aby sme spoznali Ježiša z Nazareta a imitovali, napodobňovali, jeho životný štýl.

Vo chvíli, keď čítam evanjeliá – a Písmo vôbec – nie ako zdroj informácií, ale ako životný príbeh inej osoby a ja sa snažím napodobniť to, čo čítam, práve vtedy dochádza k osobnému stretnutiu medzi Ježišom a mnou. Iste, nie je to záležitosť jedného večera!

Človek, keď to počuje, môže pohrdnúť tak ako Natanael: "Čo dobrého môže pochádzať z čítania?" Poď a uvidíš!

Máme byť apoštolmi. Najprv hľadáme a potom pozývame iných. Ako Filip. A potom aj Bartolomej a potom...

Turzovka, 24.8.2024

Viac o dnešnom svätcovi sa môžete dozvedieť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/405-sv-bartolomej-apostol

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/895-sv-bartolomej

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1398-sv-bartolomej-apostol-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1835-svaety-bartolomej-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3118-sv-bartolomej-apostol-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3579-sv-bartolomej-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/4052-sv-bartolomej-apostol-23




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.