Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 7, 1-11, Mt 13, 24-30 

Vidíme, že evanjelium formovalo naše myslenie a tým aj civilizáciu.

Aj neveriaci vedia keď je niečo prirovnané ku kúkoľu a pšenici. Kúkoľ je na škodu - hatí dobro, pšenica živí.

Aký je rozdiel medzi kúkoľom a pšenicou? Obaja čerpajú potravu z pôdy, vodu z dažďa a živia sa energiou slnka. Rozdiel je v tom, že keď pšenica dozrieva, živí ostatných. Kúkoľ, naopak, nikoho neuživí. Preto je pšenica symbolom ľudí premenených na lásku. Kým nedorastú, ľahko si ich pomýlite s kúkoľom. Preto nám Ježiš nedovolí, aby sme kúkoľ hneď vytrhali. Každý, kto rastie v láske, sa však môže spoľahnúť na starostlivosť Farmára – Pána úrody. Nešetrí námahou, aby jeho pšenica dozrela. A určite dozrie.

A čo naša úloha v tomto budovaní dobra?! Dokresľuje to perfektne prvé čítania. Jeremiáš hovorí: Nespoliehajte sa na klamné reči a nehovorte: ‚Pánov chrám, Pánov chrám, Pánov chrám je toto.‘. Nestačí zbožnosť. Pokračuje: Lebo len ak naozaj napravíte svoje cesty a svoje skutky, ak budete spravodlivo súdiť ľudí, ak nebudete utláčať cudzinca, sirotu a vdovu, ak nebudete prelievať nevinnú krv na tomto mieste a na vlastnú záhubu chodiť za cudzími bohmi, nechám vás bývať na tomto mieste, v krajine, ktorú som dal vašim otcom od vekov do vekov.

Starozákonný ľud v tom čase prehral snahu o úspech v žatve. Mali by sme sa tejto fatálnej chybe vyhnúť.

Turzovka, 27.7.2024

Je na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1805-sobota-16-tyzdna  




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.