Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Am 2, 6-10. 13-16, Mt 8, 18-22

Dostal som otázku, či bol Ježiš stoik.

Sú totiž rôzne filozofické školy a ľudia sa k ním priraďujú, alebo chcú priradiť Ježiša. Konkrétne stoici začali svoj názor na život formovať 400 rokov pred Ježišom a pochybujem, či by sa Ježiš, čo len okrajovo s nimi stretol.

V časoch Pána Ježiša vraj bolo bežné, že rabíni mali svojich stúpencov a nasledovníkov. Okolo Pána Ježiša boli veľké zástupy a niektorí z nich ho chceli viac nasledovať. Medzi nimi aj zákonník – čo bolo prekvapujúce a ten mu vyznal: „Učiteľ, pôjdem za tebou všade, kam pôjdeš.“ Ježiš nemal „kamennú školu“ – svoju synagógu, kde by pravidelne učil.

Ísť do Ježišovej školy bol náročné, hovorí: Syn človeka nemá kde hlavu skloniť a tiež preto, lebo chcel radikálne nasledovanie. Veď ďalšiemu hovorí: „Poď za mnou a nechaj, nech si mŕtvi pochovávajú mŕtvych.

Z týchto dvoch rozhovorov medzi Ježišom a jeho dvoma potenciálnymi nasledovníkmi plynú dve dôležité lekcie:

Prvým je, že Ježiš nemá cieľ na svojej ceste tu na zemi, že neprišiel spočinúť tu na zemi, ale kráča po tomto svete, bez svojho „hniezda“, aby ho našiel v nebi.

Druhým pokynom je pripomienka, že Ježiš dáva nový život, pre ktorý sa oplatí niečo zanechať! Tak nový, že tento možno nazvať smrťou – úplnou absenciou života.

Aby si nasledoval Ježiša, musíš byť „nerozumný“. Ale je rozumné vybrať si niečo, čo nekonečne presahuje najväčšie šťastie, aké môže tento svet dať.

Turzovka, 1.7.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/765-pondelok-13-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2201-pondelok-13-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3506-pondelok-13-tyzdna-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.