Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Kr 19, 9b-11. 14-21. 31-35a. 36, Mt 7, 6. 12-14 

Dnes mnohí ľudia s rozpakmi prijímajú slová Pána Ježiša: Nedávajte, čo je sväté, psom a nehádžte svoje perly pred svine, aby ich nohami nepošliapali, neobrátili sa proti vám a neroztrhali vás.

Môže sa nám zdať, že na druhých máme pozerať zvrchu, dokonca nimi pohŕdať.

Preto si pripomeňme, ako tieto slová realizoval vo svojom živote sám Pán Ježiš. Obmedzím sa na dve situácie uvedené v evanjeliu. Ježiša, zviazaného a stráženého vojakmi, priviedli k Herodesovi: „Keď Herodes uvidel Ježiša, veľmi sa zaradoval. Už dávno ho túžil vidieť, lebo o ňom počul, a dúfal, že ho uvidí urobiť nejaký zázrak. Mnoho sa ho vypytoval, ale on mu na nič neodpovedal.“ (Lukáš 23:8-9).

Podobne vidíme, ako uväznený Pán Ježiš neodmietol rozhovor s Pilátom. Keď však prezentoval svoj skepticizmus a ľahostajnosť k pravde otázkou „Čo je pravda?“, Pán Ježiš na to už mlčal.

Všimnime si: v správaní Pána Ježiša niet ani stopy po pohŕdaní Herodesom či Pilátom. Jeho mlčanie v oboch prípadoch pochádza z úcty k pravde.

Nemali by sme o dôležitých veciach hovoriť s ľuďmi, ktorí sa o ne vôbec nezaujímajú, pohŕdajú nimi, alebo sú proti, pokiaľ ich nedokážeme ovplyvniť, aby sa o tieto veci zaujímali a zmenili sa. Napríklad zbytočne upozorňujeme zurvalca, ruháča. Je to niekedy prilievanie oleja na oheň a obrátia sa proti nám.

Stojí za to uvedomiť si, že niečo z odmietania Pravdy môže byť v každom z nás, keď nechceme prijať Božie učenie. Niekto môže byť úplne uzavretý voči učeniu Pána Ježiša o láske k nepriateľom, niekto môže byť úplne odmietavý voči jeho učeniu o posvätnosti a nerozlučiteľnosti manželstva, potratoch, sväteniu nedieľ...

Pán Ježiš pri Herodesovi mlčal, rovnako sa odmlčal pri Pilátovi. Je desivé pomyslieť si, žeby Pán Ježiš prestal niekomu z nás pripomínať svoje učenie.

Turzovka, 25.6.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1315-utorok-12-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1771-utorok-12-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2194-utorok-12-tyzdna-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2334-pondelok-29-tyzdna-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2594-utorok-12-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3040-utorok-12-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3499-utorok-12-tyzdna-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.