Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 9, 31-42, Jn 6, 54a. 60-69

Opát Jean-Pascal Vacher píše: "Radšej zomrieť, ako sa nedať pokrstiť!"

Toto som, bratia a sestry, počul od dospelej katechumenky, keď sa blížil jej krst. Lekári ju pre vážny zdravotný problém požiadali, aby zostala v nemocnici. Podpísala reverz a na jej veľkú radosť sa objavila na krste podľa plánu. Jedno upresnenie: Opustenie hospitalizácie nemala žiadne nepriaznivé následky na jej zdraví.»

Sv. Dominik Sávio mal heslo: Radšej zomrieť ako zhrešiť. My by sme si v súvislosti s dnešným evanjeliom mali pripomínať: Radšej zomrieť, ako opustiť Pána!

Počuli sme: Vtedy ho mnohí z jeho učeníkov opustili a viac s ním nechodili. Vidíme, že Ježiša mnohí opustili.

Dva postoje: Jeden vyjadruje ľahkovážne opustenie, druhý vytrvalosť aj v nejasnostiach. Veď komu mohli byť jasné slová: Moje telo je pravý pokrm a moja krv pravý nápoj...!

Naozaj stojí milosť krstu za to, aby ste riskovali svoj život? Spomínaná osoba si to nepochybne myslela! Čo si teda myslela o krste, kvôli ktorému bola ochotná podstúpiť také riziko? Možno celkom jednoducho to, čo potvrdzuje naša viera: že táto sviatosť jej priniesla niečo dôležitejšie ako fyzický život: samotný Boží život; Nehovorí žalm: „Tvoja láska je lepšia ako život? » (Žalm 62, 4.) Pochopila, že ju Boh tak miloval, že jej chcel krstom dať život svojho jediného Syna, večný život. Vedela, že bude pochovaná v Ježišovej smrti a bude vzkriesená spolu s ním. Mala sa stať Božím dieťaťom a členkou veľkej rodiny: Cirkvi. Neoplatí sa teda pre takúto milosť obetovať všetko, dokonca aj vlastný život?

Z tohto pohľadu chápeme Dominika Savia, že varovanie sa pred hriechom je viac ako život.

V starozákonnom čítaní Jozue vyzval izraelský ľud, aby slobodne odpovedal na Božie volanie vstúpiť do Zasnúbenej zemi. A ľud odpovedal: „Radšej zomrieť, ako opustiť Pána!“ Aj oni pochopil, že sú milovaní Pánom a že pre túto Lásku stojí za to, byť pripravený zomrieť!

Sám Ježiš, ktorý je naším vzorom, slobodne chcel zomrieť a skutočne zomrel, aby uchoval srdcia svojich učeníkov v Pravde, ktorou on sám je.

Mnohí z Ježišových učeníkov povedali: „Tvrdá je to reč! Kto to môže počúvať?!“

Ďalej čítame: Ježiš vedel sám od seba, že jeho učeníci na to šomrú, a opýtal sa ich: „Toto vás pohoršuje? A čo až uvidíte Syna človeka vystupovať ta, kde bol predtým? Duch oživuje, telo nič neosoží. Slová, ktoré som vám povedal, sú Duch a život. Ale niektorí z vás neveria.“

Čo vie o nás Ježiš? Ako nás hodnotí?

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 20.4.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1703-sobota-po-3-velkonocnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2138-sobota-po-3-velkonocnej-nedeli-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3439-sobota-po-3-velkonocnej-nedeli-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.