Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 4, 13-21, Mk 16, 9-15

Čudujeme sa nevere apoštolov.

Čítame, že aj Pán Ježiš im to vyčítal: Napokon sa zjavil samým Jedenástim, keď sedeli pri stole, a vyčítal im neveru a tvrdosť srdca, že neuverili tým, čo ho videli vzkrieseného.

Pamätáme, že dlho pred jeho smrťou verili, že je Mesiáš a Boží Syn. Boli uchvátení jeho učením a videli jeho zázraky. Krátko pred jeho ukrižovaním boli svedkami toho, ako vzkriesil Lazara, ktorý bol už štyri dni v hrobe. Je pravda, že ich viera sa na Veľký piatok rozpadla. Ale mali dôvody veriť. Pravdepodobne preto Pán Ježiš karhá svojich učeníkov, pretože na prvú správu o jeho zmŕtvychvstaní reagovali nedôverčivo.

Musíme rozlíšiť neveru od kritiky. Kritika je dar od Boha, ktorý nás chráni pred naivnou otvorenosťou niečomu, čo si vieru nezaslúži. Nevera je však obmedzené sebavedomie, že pravda a Božia moc nepresahuje našu predstavivosť. Učeníci videli Pána Ježiša na kríži; niektorí videli, že po smrti bol prebodnutý kopijou. Preto, keď počuli správu o Jeho vzkriesení, odpovedali neveriacky. Premohlo ich jednostranné sebavedomie, že je nemožné, aby vstal z mŕtvych. Židia reagovali veľmi podobným spôsobom na Mojžišovu správu, že sám Boh sa ich zaviazal vyslobodiť z egyptského otroctva (Exodus 6:2-9). Túto správu prijali s nedôverou. Mysleli si, že neexistuje žiadna moc, ktorá by ich mohla vyslobodiť z rúk Egypťanov.

Podobnú štruktúru má aj nevera tých kresťanov, ktorí ťažko uveria v budúce vzkriesenie tela. Lebo je to skutočnosť, ktorá je úplne mimo ich predstavivosti. Veria viac svojej predstave (či nemožnosti predstaviť si to) viac ako to, že Boh, ktorý nám sľúbil vzkriesenie našich tiel, je predsa pravdivý a všemohúci.

Preto apoštol Pavol veľmi jasne ukazuje, že neveriť v naše budúce vzkriesenie je to isté ako zničiť celý zmysel kresťanskej viery. „Ak mŕtvi nevstanú z mŕtvych - píše v Prvom liste Korinťanom (15) - tak ani Kristus nevstal. A ak Kristus nevstal, vaša viera je márna a zostávate vo svojich hriechoch doteraz. Ak máme nádej v Kristovi iba v tomto živote: Sme poľutovaniahodnejší ako všetci ľudia."

 

Úvaha nad dnešným Božím slovom je aj na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1688-velkonocna-sobota

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2515-velkonocna-sobota-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2948-velkonocna-sobota-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3420-velkonocna-sobota-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3884-velkonocna-sobota-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.