Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kr 8, 1-7. 9-13, Mk 6, 53-56

V dnešnom evanjeliu vidíme veľkú „silu dotyku" s osobou nášho Pána: Rozbehli sa po celom okolí a na nosidlách začali znášať svojich chorých ta, kde bol, ako počuli (Mk 6,56).

Najmenší fyzický kontakt môže urobiť zázraky pre tých, ktorí pristupujú ku Kristovi vo viere. Jeho moc uzdravovať vyviera z jeho milujúceho srdca a rozširuje sa dokonca aj na jeho šaty. Preto ho prosili, aby sa smeli dotknúť aspoň obruby jeho odevu. A všetci, čo sa ho dotkli, ozdraveli.

Ježišova schopnosť uzdravovať je aj teraz a dokonca dostupná.

Táto pasáž nám môže pomôcť zamyslieť sa nad tým, ako prijímame nášho Pána vo svätom prijímaní. Pristupujeme k svätému prijímaniu s dôverou, že tento kontakt s Kristom môže v našom živote urobiť zázraky? My máme viac než len dotyk obruby jeho odevu. V skutočnosti prijímame Ježišovo telo do našich tiel. Viac ako jednoduchý liek na naše telesné choroby, prijímanie uzdravuje naše duše a uisťuje ich o účasti na živote samotného Boha. Preto svätý Ignác Antiochijský, ktorý bol biskupom v Antiochii medzi rokmi 70 a 107, považoval Eucharistiu za „uzdravujúcu silu nesmrteľnosti a prostriedok, ktorý nás chráni pred smrťou, aby uskutočnila to, aby sme boli vždy s Ježišom Kristom".

Úžitok tejto „uzdravujúcej sily nesmrteľnosti" spočíva v uzdravení zo všetkého, čo nás oddeľuje od Boha a od našich blížnych. Byť uzdravený Kristom v Eucharistii teda znamená aj prekonať naše zahľadenosť do seba. Ako učí Benedikt XVI.: „Živiť sa Kristom je spôsob, ako nebyť ľahostajný a nevšímavý k osudu bratov a sestier (...). Eucharistická spiritualita je teda skutočným protiliekom na individualizmus a egoizmus, ktoré často charakterizujú náš každodenný život, a vedie k znovuobjaveniu nezištnosti vo vzťahoch, zvlášť v rodinách, mysliac predovšetkým na rodiny, ktoré sa rozpadli.“

Tak ako tí, ktorí boli uzdravení dotykom Ježišovho rúcha, aj my môžeme byť uzdravení z nášho sebectva a uzavretosti voči blížnemu tým, že s vierou prijmeme nášho Pána.

Turzovka, 5.2.2024

Úvahu nad dnešným Božím slovom môžete nájsť i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/244-pondelok-5-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3326-pondelok-5-tyzdna-22  




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.