Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 13, 8-10, Lk 14, 25-33

Nenávidieť otca a matku, manželku a deti, bratov a sestry, a v neposlednom rade samého seba, je nielen neľudské, ale aj nekresťanské. 

To však vôbec nezodpovedá tomu, čo sme počuli a čítali.

S Ježišom išli veľké zástupy. Tu sa obrátil a povedal im: „Ak niekto prichádza ku mne a nemá v nenávisti svojho otca, matku, ženu, deti, bratov, sestry, ba aj svoj život, nemôže byť mojím učeníkom. Pred touto staťou je podobenstvo o veľkej hostine ako Boh veľkodušne pozýva všetkých ľudí a naraz takéto slová!

Drahé spoločenstvo, je naším právom protestovať proti tomuto neuveriteľnému textu. Čo vlastne chce Ježiš?

Tieto Ježišove slová zodpovedajú semitskému spôsobu myslenia a hovorenia. Uprednostňuje kontrasty ako: svetlo a tmu; pravda a lož; láska a nenávisť. Takto treba chápať aj grécke slovo pre nenávisť. Na rozdiel od slovenčiny nie je v hebrejskom (gréckom) myslení emocionálne zafarbené, takže neoznačuje nepriateľský postoj, ale podriadenú hodnotu v porovnaní s tým, čo milujem.

Ako predbežný záver pre nás by mohlo byť, že ak chceme kráčať za Ježišom, musíme vedieť, čo robíme. Musíme mať jasno v prioritách svojho života. Nemôže jednoducho pokračovať v živote ako predtým. To vyjadrujú aj slová: A kto ide za mnou a nenesie svoj kríž, nemôže byť mojím učeníkom. Tiež podobenstva o stavbe veže a vojenskom stratégovi, ktoré nasledujú.

Musím kriticky preskúmať seba, svoje vlastné sily, skôr než urobím ďalekosiahle rozhodnutie - odovzdať svoj život Ježišovi. To dáva celej veci iný prízvuk. Na začiatku mojej cesty viery nie je neľudské rozhodnutie: Ježiš alebo rodina, ale otázka: Mám silu vytrvať vo viere aj v kritických chvíľach?

Turzovka, 8.11.2023

Pozrite si tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1-streda-31-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1486-streda-31-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1917-streda-31-tyzdna-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2352-streda-31-tyzdna-19 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.