Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 4, 20-25, Lk 12, 13-21

Dnešné podobenstvo sa dosť tvrdo volá aj podobenstvo o „bohatom bláznovi“, alebo „boháčovi zo stodoly".

Tieto doplňujúce názvy frapantne a jednoducho ilustrujú márnosť rozhodnutí urobených izolovane od lásky k Bohu a k blížnemu.

Skutočne, ak človek niečo koná bez toho aby sa pýtal čo na to Boh – Stvoriteľ, alebo čo ľudia v okolí, tak je blázon.

Prečo? Lebo nič nemá z toho čo si nahonobí, čo sa pre niečo natrápi. Počuli sme: Ale Boh mu povedal: ‚Blázon! Ešte tejto noci požiadajú od teba tvoj život a čo si si nahonobil, čie bude?‘

Pán Ježiš tak tvrdo nenazval nikoho zo svojich oponentov. Použi tento tvrdý výraz v dnešnom podobenstve a ešte raz v nasledujúcej súvislosti: „No ja vám hovorím: Pred súd pôjde každý, kto sa na svojho brata hnevá. Kto svojmu bratovi povie: 'Hlupák,' pôjde pred veľradu. A kto mu povie: 'Ty bohapustý blázon,' pôjde do pekelného ohňa. (Mt 5:22) V dnešnom príbehu ide o imaginárnu osobu a v druhom iba cituje, aby sme sa takému urážlivému pomenovaniu dôrazne vyhýbali.

V oboch prípadoch ide o varovanie, aby sme nestratili možnosť života. V dnešnom podobenstve pre zahltenie sa v bohatstve, v druhom prípade a opantanie nenávisťou. V oboch prípadoch ide o nebezpečenstvo straty Božieho kráľovstva – života.

Turzovka, 23.10.2023

Pozrite i:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/47-pondelok-19-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1900-pondelok-29-tyzdna-18 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.