Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dan 7, 9-10. 13-14, alebo Zjv 12, 7-12a, Jn 1, 47-51

Máme sviatok troch archanjelov.

Dnes pouvažujme o sv. Michalovi.

Tradícia prisúdila sv. Michalovi štyri úlohy: bojovať proti satanovi a jeho druhom, zachraňovať duše veriacich z moci zlého ducha, obzvlášť v hodine smrti, sprevádzať duše zosnulých pred Boží súd a ochraňovať Cirkev.

Archanjel Michal nás vedie k dôvere v silu Božiu. Pripomína to, čo zaznieva veľakrát v Biblii: „Neboj sa!“ Strach je jedna z vecí, ktorou sa nás diabol snaží ovládať. Aj ľudová múdrosť vraví, že strach je zlý radca.

Prečo by sme sa nemali báť, aj keď to nie je také jednoduché, lebo zlo nenávidí každého z nás a snaží sa každého človeka dostať do svojich osídel?

Odpoveďou je meno sv. Michala, ktoré v preklade znamená „Kto (je) ako Boh?“ Základnou zvesťou Starého zákona je, že nik nie je ako Boh, ktorý stvoril svet, vyviedol svoj ľud z egyptského otroctva a o svoj ľud sa neprestajne stará. Apoštol Pavol taktiež vyjadruje túto skúsenosť, že nik nie je ako Boh: „Ak je Boh za nás, kto je proti nám (Rim 8, 31)? A som si istý, že ani smrť, ani život, ani anjeli, ani kniežatstvá, ani prítomnosť, ani budúcnosť, ani mocnosti, ani výška, ani hĺbka, ani nijaké iné stvorenie nás nebude môcť odlúčiť od Božej lásky“ (Rim 8, 38 - 39). Nik nemôže premôcť tých, čo sa spoliehajú na Boha, pretože nik nie je ako Boh!

Aj my môžeme zakúšať jeho pomoc a ochranu, lebo on je ochranca Cirkvi ako celku, tak aj jednotlivcov, z ktorých Cirkev pozostáva. Bojiskom nie je len šíri svet, ale aj každé ľudské srdce, kde prebieha ten najurputnejší boj medzi dobrom a zlom.

Čo by mohlo byť základom víťazstva? Pomôže nám v tom myšlienka sv. Augustína: „Pýcha zmenila anjelov na diablov; pokora robí z ľudí anjelov.“ Sv. Michal premohol anjelov, ktorí padli pre pýchu. Nám pomôže zvíťaziť pre pokoru. A čo je pokora? Podľa sv. Terézie Avilskej je pokora pravda. Takže je pravdou, že potrebujeme pomoc. A to je základ víťazstva nad zlom! Nech nám v tom archanjeli pomáhajú.

Turzovka, 29.9.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/364-svati-anjeli-michal-gabriel-a-rafael

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1052-sv-michal-gabriel-a-rafael

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1439-sv-michal-gabriel-a-rafael-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2714-sv-michal-gabriel-a-rafael-ml

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3162-sv-michal-gabriel-a-rafael-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3626-sv-michal-gabriel-a-rafael-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.