Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dt 6, 4-13, Mt 17, 14-20

Kolega zo spišskej diecézy ma upozornil na čudné názory, publikované v učebnici občianskej výchovy pre 7. ročník základných škôl.

Táto učebnica sa zaoberá témami, ako sú „rozvoj osobnosti človeka v spoločnosti", „človek a svet" a „kultúrno-sociálne aspekty dospievania". Spomínané divné názory sa nachádzajú na 38. strane, kde sa v rámci kapitoly zaoberajúcej sa porovnávaním náboženského a nenáboženského svetonázoru človeka nachádzajú tieto vety:

"Viera človeka sa od presvedčenia odlišuje tým, že nezávisí ani od poznania, ani od praktickej skúsenosti človeka. Preto sa niekedy hovorí, že viera je slepá. Veriť možno v hocičo, pretože viera nevyžaduje dôkazy. Tým, že nenáboženský svetonázor vyzdvihuje poznanie, má racionálny charakter (latinské slovo ratio znamená rozum). Náboženský svetonázor svojou orientáciou na vieru má skôr citový charakter."

Dnes sme v evanjeliu počuli ako Ježiš uzdravil chorého chlapca. Apoštoli mu nemohli pomôcť pre svoju malú vieru. Podľa spomínanej učebnice má viera „citový charakter“. Dá sa povedať, že apoštoli mali citový vzťah k Ježišovi aj Bohu. Ináč by nenasledovali Pána Ježiša. Ak mali malú vieru, tak preto, lebo im chýbalo poznanie a skúsenosť. To nadobudli po čase, keď ich Pán Ježiš poslal hlásať a uzdravovať. Nemôžeme povedať, že viera má „citový charakter“!

Ak chceme v živote niečo vierou dosiahnuť, nestačí nám cit spomínaný v tej učebnici, ale poznanie Ježiša Krista, skúsenosti, že nám pomáha a môže pomôcť. Potom budeme mať racionálny základ pre náš život.

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3095-sobota-18-tyzdna-21

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.