Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Život podlieha vývoju.

Aj život ľudstva. V technických veciach ide k lepšiemu. Porovnajme si to na telefónoch. Koľko drôtov mali telefonické stĺpy. Aké plus bolo, keď bol tlačidlový telefón, potom prenosný v dome a prišiel mobil.

Vidíme to vo športových výkonoch. Stále sa zvyšujú hodnoty svetových rekordov.

Ako je to s evolúciou ducha? Zdá sa, že sme sa dali na vývoj techniky a telesnosti. Je nebezpečenstvo, že sa s nami stane to, čo s obrovskými živočíchmi. Tie najskôr vyhynuli.

Akonáhle človek stráca duchovno, degeneruje! Človek by mal byť stále duchovne zrelejší. Toto dianie by sme mali považovať za prirodzený proces, podporovaný všetkými zákonitosťami vývoja človeka.

Dobre to vidieť na našom kontinentu - Európy. Európa kráčala po celé stáročia relatívne správne! Bola totiž kresťanskou a hodnoty kresťanstva sa jej obyvatelia snažili vnášať do svojich životov. Samozrejme, viac, alebo menej úspešne, pričom nemožno nespomenúť i mnohé negatívne javy, ako boli náboženské konflikty a vojny. Európa aj napriek všetkým svojim chybám predsa len stála v prirodzenom prúde duchovne evolučného vývoja a udávala trend celému svetu!

 Žiaľ, zásadná trhlina v tomto vývoji sa začala objavovať koncom 19. storočia a začiatkom 20. storočia nástupom priemyselnej revolúcie. Množstvo technických výdobytkov vyvolalo totiž obrovské nadšenie z toho, čo všetko človek dokáže. Vyvolalo to nadšenie z ľudských rozumových schopností a možností.

Nastúpil racionalizmus, ktorý začal odklon od Boha. Osvietenstvo, Francúzka revolúcia všetko poprevracala. Všetko vyústilo do telesnosti – užívať si. Duchovný život zakrpatel. Žiaľ, práve toto je stav, v ktorom sa nachádza Európa.

Duchovné začalo byť považované za čosi prežité, spiatočnícke a nemoderné. No a výsledkom tohto novo nastúpeného trendu je súčasný materializmus a ateizmus. Výsledkom je vznik nového náboženstva konzumu a užívania si. Náboženstva plného brucha a plných peňaženiek.

Pekne to vidno na dnešnej oslávenkyni Terézii Benedikty. Všetko sa akoby láme na jej živote. Je symbolom stratenej Európy a zároveň jej nádejou. Žila v čase keď jeden národ - Rusko chcelo celému svetu vnútiť bezbožný komunizmus, keď Nemecko chcelo vyvraždiť celý svet a nastoliť celosvetovú vládu „čistej rasy“. Potom sa tieto totalitné systémy začali vraždiť medzi sebou.

Terézia Benedikta, ateistická Židovka prišla k poznaniu, že Kristus je Spasiteľom pre Židov, pre Európu i celý svet. Vlastne preto zomrela.

Terézia Benedikta je patrónkou Európy. Tej Európy, ktorá je opäť vo vojne a morálnej deštrukcii. Európa sa zmieta v nemravnosti a najrozličnejších zvrátených trendoch, ktoré európske inštitúcie presadzujú ako normu. Či je to gender ideológia, registrované partnerstvá, predčasná sexualizácia mládeže a podobne.

Čo nám odkazuje?

„Nie Boh je nepriateľom človeka, ale svet bez Boha.“

Európa sa stala lídrom vo svete, lebo mnohí v nej žili kresťanstvo. To vyjadrila aj touto výzvou: „Náboženstvo nie je nič pre tichý kútik a niekoľko voľných chvíľ. Náboženstvo musí byť základom a koreňom celého života, a to nielen pre pár vyvolených, ale pre každého skutočného kresťana.“

Turzovka 9.8.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/913-terezia-benedikta-z-kriza

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1332-sv-terezia-benedikta-od-kriza

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1819-terezia-benedikta-od-kriza-edith-steinova-2018

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2249-terezia-benedikta-od-kriza-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3099-terezia-benedikta-od-kriza-edith-steinova-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3562-sv-terezia-benedikta-od-kriza-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.