Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Roku 257 ho vysvätili za biskupa rímskej cirkvi.

Ale keď v nasledujúcom roku slávil svätú liturgiu v Kalixtovom cintoríne, vojaci ho podľa rozkazu cisára Valeriána prepadli a 6. augusta spolu so štyrmi rímskymi diakonmi na výstrahu zabili. Pochovaný je na tom istom cintoríne. 

Z Listov svätého biskupa a mučeníka Cypriána

Vieme, že Kristovi vojaci nehynú, ale získavajú veniec

Milovaný brat, že som vám hneď nenapísal, bolo spôsobené tým, že všetci klerici mali pred sebou zápas a nik nemohol odísť; všetci boli z hĺbky svojej duše pripravení na Božiu, nebeskú slávu. Aby ste vedeli, prišli tí, ktorých som poslal do Ríma, aby nám priniesli spoľahlivú pravdu, nech sa o nás rozhodlo akokoľvek. Lebo sa šíri veľa všelijakých neistých dohadov.

Pravda je taká, že Valerián nariadil senátu, že biskupov, kňazov a diakonov treba hneď popraviť. Senátori, významní muži a rímski rytieri majú byť zbavení hodností a majetkov a ak aj po odňatí vlastníctva vytrvajú v kresťanstve, majú byť sťatí. Ženy majú byť po odňatí majetku poslané do vyhnanstva. Cisárski úradníci, aj tí, čo už prv zložili vyznanie, aj tí, čo by ho zložili teraz, majú byť vyvlastnení a s prípisom v putách odoslaní na cisárske majetky.

Cisár Valerián pripojil k svojej reči aj odpis listu, ktorý o nás poslal vladárom provincií. Tento list čakáme každý deň. Stojíme pevní vo viere, pripravení znášať utrpenie a s pomocou Pánovej milosti očakávame veniec večného života. Vedzte, že 6. augusta v cintoríne zabili Sixta a jeho štyroch diakonov. A rímski prefekti denne v tomto prenasledovaní pokračujú, takže keď sa im niekto dostane do rúk, popravia ho a jeho majetok zhabú do štátnej pokladnice.

Prosím, aby sa to cez vás dozvedeli aj ostatní naši bratia, aby sa všade ich povzbudzovaním utužovalo bratstvo a pripravovalo na duchovný zápas, aby nik z našich nemyslel na smrť viac ako na nesmrteľnosť a aby sa s úplnou vierou a z celej sily odovzdali Pánovi a viac sa radovali, ako báli v tomto vyznaní, v ktorom vedia, že Boží a Kristovi vojaci nehynú, ale získavajú veniec.

Želám ti, milovaný brat, aby si sa mal vždy dobre v Pánovi.

RESPONZÓRIUM 2 Kor 4, 11Ž 44, 23

Vydávame sa na smrť pre Ježiša, * Aby sa aj Ježišov život zjavil na našom smrteľnom tele.

Pane, pre teba nás usmrcujú deň čo deň, pokladajú nás za ovce na zabitie. * Aby sa aj Ježišov život zjavil na našom smrteľnom tele.

Modlime sa:

Všemohúci Bože, svätého pápeža Sixta a jeho spoločníkov si obdaril silou, že za tvoje slovo a za Ježiša Krista položili život; aj nás posilňuj Duchom Svätým, aby sme verne počúvali tvoje posolstvo a statočne vyznávali svoju vieru. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého po všetky veky vekov.

Viac nájdete na: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2246-sv-sixtus-ii-streda-18-tyzdna 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.