Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Lv 23, 1. 4-11. 15-16. 27. 34b-37, Mt 13,54-58

Na druhý deň po kňazskej vysviacke som prišiel do kostola v rodnej dedine a išiel spovedať.

Ako prvá vošla do spovednice najbližšia staručká susedka. Pamätala si ma od malého chlapca. Keď som behával popri jej domčeku priam skokmi, keďže to bolo nadol, poznamenala: Daj si pozor chlapče, Aby sa ti nič nestalo! Mňa to bavilo, ešte som pridal. Teraz kľačala predo mnou v spovednici a dlho bolo ticho. Nevedela či sa má spovedať, či odísť. Ja som sa nezmohol na informáciu: Však môžete počkať na pána farára. Nakoniec prelomila trápnu situáciu a vyspovedala sa. Málo som ju roztrasený vnímal. Sústreďoval som sa na rozhrešenie, ktoré bol v latinčine a ktoré sme sa v seminári síce biflili, ale iné je v praxi.

Aj po dlhých rokoch musím žasnúť nad jej vierou – vidieť v tom ubehanom chlapcovi niekoho, kto jej má odpúšťať hriechy, to už niečo je! Nebola ako Nazaretčania, ktorí po príchode Pána Ježiša hovorili: „Skade má tento takú múdrosť a zázračnú moc? Vari to nie je tesárov syn? Nevolá sa jeho matka Mária a jeho bratia Jakub a Jozef, Šimon a Júda? A nie sú u nás všetky jeho sestry? Skadeže má toto všetko?“ A pohoršovali sa na ňom. Moja susedka - babka sa nepohoršila, ale prijala sviatosť zmierenia. A tak to bolo aj s mnohými mojimi rodákmi. Neviem nakoľko sa splnilo a spĺňa Ježišovo: „Proroka si všade uctia, len nie v jeho vlasti a v jeho dome.“

Je prvý piatok, keď sa snažíme viac prijímať sviatosť zmierenia. A je otázne, či to majú ťažšie proroci, alebo prijímatelia „prorockého poslania“. A nie je to jednoduché pre žiadnu stranu, ani pre prorokov (spovedníkov), ani pre kajúcnikov. A vôbec to nemusí byť iba v rodisku spovedníkov. Spovedník si musí byť vedomý daru služby a zodpovednosti – čo vyžaduje vieru a spovedajúci sa, potrebuje veľa viery, aby v hriešnom človekovi – kňazovi, videl Ježiša.

Takže s vierou a vďakou Bohu za milosrdenstvo sa usilujme nebyť ako Nazaretčania, aby u nás urobil Ježiš veľa zázrakov svojho milosrdenstva.

Turzovka, 4.8.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1812-piatok-17-tyzdna-2018

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2238-piatok-17-tyzdna-19 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.