Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 19, 1-2. 9-11. 16-20b, Mt 13, 10-17

Davová psychóza – čo všetko už spôsobila.

Lynčovanie, revolúcie, chaos, paniku... Mnohí vedia s ňou majstrovsky narábať a dovedú masy tam, kde nechceli byť a oklamané masy si myslia, že tam chceli byť a sú radi, že tam sú. Manipulátori davu totiž dokážu v ľuďoch vzbudiť najnižšie pudy a ohlúpiť ich.

Za Ježišom často šli masy. Neboli to hesla, propaganda. Rozprával im v podobenstvách. A podobenstvo potrebuje pokojné uvažovanie. Ježiš davy skôr „schladzuje“. Keď ho chcú urobiť kráľom, utiahne sa a keď im potom hovorí o Chlebe života, odídu.

Dnes hovorí, že hľadia, a nevidia, počúvajú, a nepočujú, ani nechápu. Bola to skôr kritika ľudu, ako burcovanie.

Samozrejme, Ježiš nechce odpudzovať ľudí, veď prišiel aby „zhromaždil Boží ľud“. Preto Ježiš zdôrazňuje výsadu učeníkov. Na rozdiel od davu môžu „vidieť a počuť“. Hovorí im: Ale blahoslavené sú vaše oči, že vidia, aj vaše uši, že počujú. Veru, hovorím vám: Mnohí proroci a spravodliví túžili vidieť, čo vidíte vy, ale nevideli, a počuť, čo vy počúvate, ale nepočuli.“

Motivácii ich šťastia predchádza výraz „pravdu vám hovorím“, ktorým Ježiš zaručuje istotu svojho potvrdenia. Svojich učeníkov stavia na vrchol histórie zasľúbení, ktorých príjemcovia sú rozdelení do dvoch kategórií: „proroci a spravodliví“.

Tento výraz spája tých, ktorí ohlasovali Božiu vôľu - prorokov a tých, ktorí ju plnili - spravodlivých (porov. Mt 10,41; 23,29). Toto sú predstavitelia biblických dejín.

Učeníci sú blahoslavení, pretože môžu poznať Boží plán záchrany, ktorý predstavuje Ježiš.

Nasledovanie Ježiša nie je, ani nemôže byť „davová psychóza“. Je to poznávanie a plnenie vôle Božej vo všedných okamihoch života.

Turzovka, 27.7.2023

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3536-stvrtok-16-tyzdna-22 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.