Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 32, 7-14, Jn 5, 31-47

S kým sa radi stretávame, ku komu radi chodíme?

K tomu, koho máme radi, dobre sa pri ňom cítime. Niekedy však musíme ísť za tým, koho vôbec nemusíme mať radi. Napríklad k lekárovi (zubárovi!), úradníkom, niečo vybaviť, spovedníkom... V tých prípadoch jednoducho musíme ísť.

Pán Ježiš dnes vyčíta Židom: Lenže vy nechcete prísť ku mne, aby ste mali život. Ako keby im povedal: Mali by ste ku mne chodiť, ak chcete mať život. Ježiš im hovorí, že sa síce snažia, aby mali život: Skúmate Písma, lebo si myslíte, že v nich máte večný život, a práve ony svedčia o mne, ale niečo im chýba. Mali by ísť k Bohu a tým k životu cez neho! Robia chybu, lebo on prišiel v mene svojho Otca, a neprijímajú ho.

Čo vyčíta Pán Ježiš svojim súčasníkom? Vytýka im neveru a jej koreň vidí v ich predsudkoch. Je dobré skúmať Písma a dokonca je to žiaduce, lebo naozaj je v nich ukryté tajomstvo večného života, ale chyba je, ako hovorí sám Ježiš: „vy nechcete prísť ku mne ..!“

Teda chyba je, keď si človek dopredu stanovuje, že Ježiš nesmie byť výsledkom jeho hľadania! Povieme, že to nie je náš problém. Nie je?

Skúmať Písmo, chodiť za Ježišom (omša, prijímanie, spoveď, sviatosti...) a neriešiť svoj život s Ježišom, znamená podobať sa Židom. Môžeme si to skonkretizovať: Žijeme si svoj život, rozprávame si podľa svojho, konáme podľa svojho, nehľadáme odpoveď na naše problémy s Ježišom, robíme si jednoducho po svojom. Potom chodíme za Ježišom, aby hasil naše chyby (naprával naše hriechy). Je to ako rozobrať mobil, nabíjať ho bez trafačíka, priamo zo siete a potom ísť s nim do opravy. Je to ako chcieť večný život, ale zároveň nechcieť prijať kľúč k nemu.

Turzovka, 23.3.2023

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.