Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mal 3, 1-4 alebo Hebr 2, 14-18, Lk 2, 22-40 

Očakávania a realita!

Ako červena niť sa tiahnu tieto protiklady históriou ľudstva i každého človeka.

Očakávania Starozákonného ľudu:

Akého Mesiáša čakal Izrael? A aký prišiel?

Prorok Malachiáš predpovedá: Hľa, ja posielam svojho anjela, aby mi pripravil cestu. Hneď potom príde do svojho chrámu Pán, ktorého hľadáte, a anjel zmluvy, po ktorom túžite.

Hľa, príde, hovorí Pán zástupov. Kto však znesie deň jeho príchodu a kto obstojí, až sa zjaví?

Mesiáš - Ježiš neprichádza v nádhere, ale ako dieťa v matkinom náručí. Predsa sa splnia jeho slova, ktoré ďalej píše: Veď on je ako oheň, ktorý roztápa, a ako lúh práčov. Sadne si a bude vytápať a čistiť striebro, očistí synov Léviho a zošľachtí ich ako zlato a striebro, takže budú prinášať Pánovi obety v spravodlivosti.

Ľud bude očistení, ale nie silou vojvodcu, ale silou Ducha Svätého, v práci na sebe. Príkladom toho je Simeon, ktorý zvolá: „Teraz prepustíš, Pane, svojho služobníka v pokoji podľa svojho slova, lebo moje oči uvideli tvoju spásu, ktorú si pripravil pred tvárou všetkých národov: svetlo na osvietenie pohanov a slávu Izraela, tvojho ľudu.“

Evanjelista konštatuje, že jemu Duch Svätý vyjavil, že neumrie, kým neuvidí Pánovho Mesiáša.

Prečo? Lebo bol človek spravodlivý a nábožný, ktorý očakával potechu Izraela, a Duch Svätý bol na ňom.

Evidentne je to aj na Anne, ktorá z chrámu neodchádzala, vo dne v noci slúžila Bohu pôstom a modlitbami. Práve v tú chvíľu prišla aj ona, velebila Boha a hovorila o ňom všetkým, čo očakávali vykúpenie Jeruzalema.

Takže na otázku Malachiáša: Kto však znesie deň jeho príchodu a kto obstojí, až sa zjaví?, odpovedáme, že tí, ktorí sú plní Ducha svätého, modlia sa a sú spravodliví pred Bohom.

A nezabúdajme na Pannu Máriu. Keď hovorí Simeon Márii, že jej vlastnú duši prenikne meč, už padá na ňu tieň Kalvárie. A je tu aj obetujúci Jozef, spravodlivý muž.

Pána tu vidíme v zraniteľnom tele dieťaťa ako znamenie, proti ktorému budú odporovať, ale za ktorého sa budú aj obetovať.

Naše osobné očakávania:

Ježiš zdieľal našu ľudskosť v každom smere. Rovnako ako on chceme rásť v sile a múdrosti. Ešte nás čaká dlhá cesta života. Kiež je milosť Božia s nami tak, ako bola s Ježišom. Veď cez neho sme aj my uvideli Božiu spásu, ktorú pripravil pred tvárou všetkých národov, aby sme boli oslobodení od onej starej a temnej viny aj od pút terajšieho života ako Simeon, keď uvidel Krista.

Sviatok Obetovania Pána sa môže diať každý deň, ak si to budeme želať. Keď sa totiž modlíme, uvádzame sa do Božej prítomnosti, stretávam sa priamo s Bohom. Keď nám Ježiš hovorí, aby sme sa stále modlili, nabáda nás tým, aby sme žili s vedomím Božej prítomnosti.

A naviac – máme svätú omšu a dokonca Eucharistiu. Hlboká možnosť stretávania sa s Ježišom.

Turzovka, Dlhá, 2.2.2023




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.