Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 12, 1-4, Mk 5, 21-43

Markovo Evanjelium je najkratšie zo všetkých, ale tento príbeh opisuje najdlhšie zo všetkých troch evanjelistov. 

Dva príbehy uzdravenia sú prepojené (ako je to aj v Matúšovi a Lukášovi). Jairus, ktorého Marek označil za „predstaveného synagógy“, prichádza k Ježišovi a len čo ho zazrel, padol mu k nohám a veľmi ho prosil: „Dcérka mi umiera. Poď, vlož na ňu ruky, aby ozdravela a žila.“

Jairus neprosí za seba, ale v mene iného. Ježiš odišiel s ním a za ním išiel veľký zástup a tlačil sa na neho. Hneď po tejto prosbe prichádza žena, ktorá (iba) počula o Ježišovi a ani neprosí o uzdravenie, ale jednoducho sa dotkne jeho plášťa a je uzdravená. 

Ježiš hneď poznal, že z neho vyšla sila. Obrátil sa k zástupu a spýtal sa: „Kto sa to dotkol mojich šiat?“ Jeho učeníci mu vraveli: „Vidíš, že sa na teba tlačí zástup, a pýtaš sa: ‚Kto sa ma dotkol?‘“ Ale on sa obzeral, chcel vidieť tú, čo to urobila. Žena, vediac, čo sa s ňou stalo, prišla so strachom a chvením, padla pred neho a povedala mu celú pravdu. A on jej povedal: „Dcéra, tvoja viera ťa uzdravila. Choď v pokoji a buď uzdravená zo svojej choroby.“

Po zastavení sprievodu, prichádza správa, že Jairova dcéra zomrela. Je príliš neskoro.

Ale keď Ježiš počul, čo hovoria, povedal predstavenému synagógy: „Neboj sa, len ver!“ A nikomu nedovolil ísť za sebou, iba Petrovi, Jakubovi a Jakubovmu bratovi Jánovi.

Viera je stredobodom týchto dvoch prepletených príbehov. V prvom, Ježiš vyhlási ženu za veriacu, „tvoja viera ťa uzdravila“. V druhom, Jairus je povzbudzovaný, aby si zachoval vieru, dokonca aj tvárou v tvár smrti: „Neboj sa, len ver“. Ženinu vieru Ježiš opisuje, Jairovi ju predpisuje.

Podstatné, čo sa deje okolo osoby Ježiša v Markovom a (nielen v jeho) evanjeliu je ohlasovanie, že sa priblížilo Božie kráľovstvo. To je sprevádzané vierou a plodí vieru.

Je tu otázka: „Priblíži sa Božie kráľovstvo, bude prijaté vierou, alebo bude spochybnené a popreté? Príbeh Jairovej dcéry obsahuje prvý prípad úplnej nedôvery v to, čo Ježiš sľubuje. V Markovi je veľa rôznych reakcií na Ježiša, ale toto je prvýkrát, čo je zosmiešňovaný a sprevádzaný neverou. Keď Ježiš povedal zástupu zhromaždenému v Jairovom dome: „Prečo sa plašíte a nariekate? Dievča neumrelo, ale spí“, oni ho vysmiali.

Ale tento smiech – kontrastujúci s pozoruhodnou vierou ženy, o ktorej sme práve počuli, a zúfalou vierou Jairusa, ktorý dúfa proti nádeji – slúži len na zvýšenie napätia príbehu. Potom, čo Ježiš chytil dievčatá za ruku a vyzval ju, aby vstala, to urobí na vysmievajúcich sa neveriacich veľký dojem a stŕpli od veľkého úžasu. Originál má: megale ekstaseis - „veľkú extázu“. Všetko je to znakom, že sa blíži Božie kráľovstvo. Ježišova prítomnosť je tým rozhodujúcim činiteľom v týchto dvoch príbehoch úžasnej viery.

Teraz sme my v tomto dianí rastu Božieho kráľovstva, alebo jeho brzdení.

Turzovka, 31.1.2023 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.