Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kor 1, 17-25, Mt 25, 1-13

Niekoho čas prázdnin a dovoleniek stresuje, lebo kvôli prestíži považujú za povinnosť ísť na dovolenku.

A to nie hocikde. Veď čo by dali na sociálne siete a čím by sa chválili pred známymi? A tak sa mnohí vracajú unavenejší a zadlžení.

S odborníci sa však zbodneme, že človek potrebuje oddych, lebo na každého príde únava. Často aj pri takej radostnej situácii ako je svadba, či presnejšie očakávaní svadobných hosti, ako nám hovorí dnešné podobenstvo. A viete čo to znamená pripravovať svadbu! 

Čítame: Keď ženích neprichádzal, všetkým sa začalo driemať a zaspali. Keď nám Pán Ježiš hovorí podobenstvo o pannách, nehovorí žeby žiadne nezaspali. V tomto podobenstve zaspali všetky panny. Päť z nich však chváli, že boli múdre. V čom boli múdre? Mali zásobu oleja. Tento olej by mohla byť láska. Je to široký pojem. Možno nám pomôže, ak to podľa podobenstva povieme, že boli pripravené napriek únave zvládnuť to, čo sa od nich očakávalo – svietili pre ženícha, čakali ho pripravené. A to je kresťanská bdelosť – pripravenosť na službu, mať lásku, veľa lásky. To nás môže chrániť v ťažkých časoch, v skúškach, aj v časoch našej slabosti. Aj v únave byť láskavý!

Človek musí byť dobre „zásobený“ láskou (olejom), teda tým, čo nám umožňuje „spáliť“ sa pre druhých. Takže „bdieť“ znamená vziať si veľa lásky od Boha a ponechať si ju v sebe, aby pretrvala aj v čase únavy nášho života.

Potom ta typická sínusoida nebude mať také veľké výkyvy. Bude vyrovnanejšia. Preložené do bežného života, nebudeme chvíľu milučkí a vzápätí vybuchneme, plní energie a o chvíľu trosky. Nik o nás nebude môcť povedať: Teraz má zlú náladu - a podobne.

Láskavý človek je vždy láskavý. Aj v únave!

Turzovka, 26.8.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.