Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Alžbeta sa narodila okolo r. 1271 ako dcéra aragónskeho kráľ Petra III.

Stala sa manželkou portugalského kráľa Dionýza. Bola vzorom kresťanskej manželky kráľovnej a zmierovala rozvadených kráľov. Po smrti manžela r. 1325 žila ako terciárka v kláštore klarisiek v Coimbre. Zomrela 4. júla 1336 a pochovaná je v kláštore klarisiek v Coimbre. 

ČISTÝ ÚMYSEL

Alžbeta sa na kráľovskom dvore snažila všetko konať len a len ku cti a sláve Božej. Pán ukázal, že si vysoko cení čistý úmysel.

Sestra Alžbeta dcéra portugalského kráľ Dionýza, sa snažila stať hodnou mena svojej patrónky, svätej Alžbety Durínskej.

Pre celý národ sa snažila nakloniť Božie milosrdenstvo, preto sama konala veľké skutky milosrdenstva. Panoša, ktorý jej bol pridelený na osobnú obsluhu, použila ako almužníka, ktorý v jej mene rozdával bohatú almužnu chudobným. Tomuto panošovi závidel druhý panoš, a hnaný touto neresťou pekla, obžaloval svoju kráľovnú u kráľa z manželskej nevery.

Kráľ sám povoľoval manželskej nevere, tak mu obžaloba prišla vhod, aby zakryl svoju neveru. Rozzúril sa a poslal ihneď v zlosti sluhu ku správcovi vápenky s odkazom, aby dobre rozpálil pec. Keď ráno príde kráľovnin panoš s otázkou, či je kráľov príkaz splnený, má ho hodiť do rozpálenej pece.

Ráno bol almužník kráľovnej poslaný s onou otázkou do vápenky. Cestou začul zvoniť na svätú omšu. Vošiel do kostola. Zbadal, že niet miništranta, ani kostolníka. Ostal, aby prisluhoval pri svätej omši. Potom si ešte urobil poďakovanie eucharistickému Hosťovi v srdci a tak sa veselo pobral do vápenky. Vyslovil nariadenú otázku. Ostal ako prikovaný, keď správca ukázal pec a hovorí: „Už sa tam škvarí, ako kráľ nariadil. Môžeš oznámiť“.

Čo sa stalo?

Panoš žalobca, ktorý všetko sledoval a vedel, že almužník kráľovnej už odišiel, nemohol vydržať vo svojej zvedavosti a šiel so vápenky sa presvedčiť. Sotva vyslovil otázku, či kráľov rozkaz je splnený, schytil ho správca a vrhol do rozpálenej pece.

Náš almužník sa vrátil, aby oznámil kráľovi, že príkaz bol splnený. Ten ostal ešte viac prekvapený, keď ho videl živého. Dal prípad vyšetriť a vtedy spoznal nevinnosť svoje manželky sa spravodlivý trest Boží na závistníka-žalobcu. Boh odmenil čistotu úmyslu svoje služobnice. Prípad mal za následok obrátenie manžela.

Pracovať s čistým úmyslom, to je duch mariánsky: som služobnica Pánov..., preto so mnou sa nepočíta, ale s Pánom... To je duch jej Syna, ktorý vyhlásil: „Nehľadám svoju slávu, ale Otcovu.“ (Jn 8,50).

Najsvätejšia Panna, nauč nás takto myslieť a konať! 

KVET

Často vzbudím čistý úmysle. 

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.