Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Am 8, 4-6. 9-12, Mt 9,9-13

Kedy robíme hostinu?

Jaj, tých dôvodov je veľa: Ak na ňu máme, ak sa chcem pochváliť čo si môžeme dovoliť, ak chceme potešiť blízkych, ak sa chceme my s nimi potešiť, ak sa to patrí pri nejakom výročí... Možno by ste našli ešte nejaký dôvod.

Ktorý z týchto dôvodov viedol Matúša, aby urobil hostinu? Zdá sa, že by to mohlo byť potešenie s kolegami pred rozlúčkou s nimi. Uvažujme však o tejto udalosti z pohľadu Ježišových podobenstiev.

Keď žena nájde stratenú drachmu „zvolá priateľky a susedky a povie: 'Radujte sa so mnou, lebo som našla drachmu, čo som stratila.'“ (Lk 15:9).

Keď pastier nájde stratenú ovcu „len čo príde domov, zvolá priateľov a susedov a povie im: 'Radujte sa so mnou, lebo som našiel ovcu, čo sa mi stratila.'“ (Lk 15:6).

Keď sa vráti márnotratný syn otec povie: „Priveďte vykŕmené teľa a zabite ho. Jedzme a veselo hodujme, lebo tento môj syn bol mŕtvy, a ožil, bol stratený, a našiel sa.' A začali hodovať. (Lk 15:23-24)

Preto nečudo, že „Lévi (Matúš) Ježišovi urobil vo svojom dome veľkú hostinu. A bol tam veľký zástup mýtnikov a iných, ktorí s nimi stolovali“ (Lk 5:29).

Ježiš nás volá na hostinu. Pre nás platí: „Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí. Choďte a naučte sa, čo to znamená: ‚Milosrdenstvo chcem, a nie obetu.‘ Neprišiel som volať spravodlivých, ale hriešnikov.“

Nie je to dôvod pre radosť a hostinu aj pre nás?

Dlhá, 1.7.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.