Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn. 3, 9-15.20, Sk 1, 12-14, Jn 19, 25-34

Niekedy je mlčanie viac hovoriace ako slová.

Aj keď autor v našom texte evanjelia nevkladá do úst Ježišovej matky žiadne slová, cítime, čo vyjadruje. Nedá sa nepočuť utrpenie tejto matky, ktorá je svedkom mučenia a agónie svojho syna. Mária je bezmocná, bez kontroly nad tým, čo sa deje. Mária tam je nehybne prítomná. Kde inde by mohlo byť miesto pre milujúceho rodiča, keď sa už nedá nič robiť, v čo dúfať?

Mária nemôže nič robiť, ale Ježiš koná. Ježiš to vníma a hovorí: „Žena, hľa, tvoj syn!“ Potom povedal učeníkovi: „Hľa, tvoja matka!“ A od tej hodiny si ju učeník vzal k sebe. Tieto slová umierajúceho Ježiša sú oveľa viac ako postaranie sa o budúcnosť jeho matky.

Zazneli silné slová ktoré ukázali, že Mária môže aj v tejto chvíli urobiť niečo pre Ježiša svojho Syna. Môže pomôcť Ježišovi tým, že sa postará o jeho nasledovníkov. Mária dostáva do opatery Jána: hľa, tvoj syn!“.

Aj my sme Ježišovými učeníkmi, Ježiš nám ju dáva za Matku. Mária je tak matkou všetkých učeníkov, teda Cirkvi. A Mária tak koná. Konštatujú to Skutky apoštolov: Všetci jednomyseľne zotrvávali na modlitbách spolu so ženami, s Ježišovou matkou Máriou a s jeho bratmi.

Na kríži sa teda zrodila Cirkev. Počuli sme: No keď prišli k Ježišovi a videli, že je už mŕtvy, kosti mu nepolámali, ale jeden z vojakov mu kopijou prebodol bok a hneď vyšla krv a voda. Z prebodnutého boku Božieho Syna sa zrodila spása a tým Cirkev.

Turzovka, 6.5.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.