Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 15, 22-31, Jn 15, 12-17

V stredu na Lectio divina zaznela skoro pohoršujúca poznámka: Prečo sa prví kresťania delili na kresťanov z pohanstva a zo židovstva.

Svedči o tom, že prvokresťanské spoločenstvo sme si zidealizovali. A nebolo tam všetko ideálne. Dnešné prvé čítanie nám hovorí o urovnaní veľkého sporu o oslobodení kresťanov od obriezky (a od židovského Zákona), ktorí boli pokrstení z pohanstva.

Pavol a Barnabáš sa vrátili z prvej apoštolskej cesty. Čítame: „Keď ta došli a zhromaždili cirkev, rozpovedali, aké veľké veci s nimi urobil Boh a že pohanom otvoril dvere viery.“ A v zapätí nastal problém čo s obriezkou a židovským zákonom! Účastníci apoštolského snemu konštatujú: Počuli sme, že vás niektorí, čo vyšli z nás, znepokojili a rozvrátili vám srdcia rečami, hoci sme ich ničím nepoverili. Vieme, že išlo o to, aby aj kresťania z pohanstva dodržiavali obriezku a ostatné židovské zvyky a príkazy.

V podstate je v Skutkoch apoštolov (10 – 11 h.) problém vyriešený už skôr. Krst pohana Kornélia dokladá, že:

  1. majú byť krstení pohania
  2. nemusia sa podrobovať obriezke.

Teda spása je tu i pre pohanov a nie je potrebné, aby sa pohan najskôr (obriezkou) pripojil k Izraelu a až potom sa dal pokrstiť a tak prijal spásu.

Výsledok apoštolského snemu: Duch Svätý a my sme usúdili, že nebudeme na vás klásť nijaké iné bremeno okrem toho nevyhnutného: zdŕžať sa mäsa obetovaného modlám, krvi, udusených zvierat a smilstva. Ak sa budete tohoto chrániť, budete konať správne. Buďte zdraví!“ Nezhoda bola vyriešená, hoci ešte dlhšie doznievala.

Nezhody sa vyskytnú vždy. Ich riešenie podáva Pán Ježiš. Učeníkom i nám hovorí: „Toto je moje prikázanie: Aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás. Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov. Toto vám prikazujem: Aby ste sa milovali navzájom.“

Čo na to poviete?

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 20.5.2022 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.