Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 4, 32-37, Jn 3, 7b-15

Prvú komunitu kresťanov si dosť idealizujeme.

Z listov sv. Pavla i ostatných apoštolov však môžeme vytušiť, že všetko tam nebolo ideálne. Hrdinstvo a obetavosť niektorých prvých nasledovníkov Pána Ježiša však prevážilo tieto nedostatky a preto mala mladá Cirkev raketový nástup do vtedajšieho sveta a tým aj do ďalších generácií.

Dnes sme čítali, že množstvo veriacich malo jedno srdce a jednu dušu. To sa prejavovalo vo vzájomných vzťahoch i vo vzťahu k núdznym. Osobitne sa spomína Jozef, ktorému apoštoli dali meno Barnabáš, čo v preklade znamená syn Útechy, levita, rodom Cyperčan. Mal roľu, predal ju a peniaze priniesol a položil apoštolom k nohám.

Meno „syn útechy", mu dali apoštoli pravdepodobne pre veľmi dobrú povahu a blahodarný vplyv na svoje okolie. Skutky apoštolské o ňom hovoria, že „bol dobrý muž, plný Svätého Ducha a viery" (Sk 11,24). Niektorí sa nazdávajú, že patril medzi sedemdesiatich učeníkov spomínaných v evanjeliu, ale nemáme nijaký dôkaz na potvrdenie tejto domnienky.

Čoskoro ho však vidíme vystupovať ako jedného z apoštolov a úspešného hlásateľa evanjelia. Keď sa pomocou veriacich utečencov z Jeruzalema začalo šíriť kresťanstvo v sýrskom veľkomeste Antiochia, apoštoli poslali Barnabáša, aby položil základy tamojšej cirkvi. „Ten, keď ta došiel a videl dar Boží, zaradoval sa; a povzbudzoval všetkých, aby podľa predsavzatia svojho srdca zotrvali pri Pánovi... A veľký zástup sa pridružil k Pánovi" (Sk 11,23.25).

Jeden hrdinský akt, obeta majetku v prospech chudobných ho vyniesla do duchovných výšin.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 26.4.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.