Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dan 3, 14-20. 91-92. 95, Jn 8, 31-42

Vo futbalovej lige prekvapuje Ružomberok, je na 2. mieste, čo na začiatku sezóny málokto predpokladal.

Pritom nemajú žiadneho legionára. Tajomstvo úspechu asi väzí v mladom trénerovi Petrovi Struhárovi. Keď počúvam vyjadrenia jeho hráčov, uznávajú ho na tréningu i v zápase. Je to základ úspechu pre hráčov (ich profesionálny rast) i pre klub.

Aplikujme si to na náš vzťah k Ježišovi a jeho nasledovanie. Kedy my profesionálne (duchovne) rastieme a kedy je to dobré i pre klub (Cirkev)? Kedy sme teda dobrými učeníkmi Pána Ježiša?

Dnes sme počuli: Ježiš povedal Židom, ktorí mu uverili: „Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi, poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí.“

Je to o dôvere v jeho slovo. Prostredníctvom jeho slova hľadáme a poznávame pravdu. A tu je problém! Kde hľadáme pravdu? Na internete, kde hoax za hoaxom sa valí? Alebo cez „Agentúru JPP“ (Jedna pani povedala)?

Ježiš sa vyjadril o sebe: „Ja som Pravda“. Lenže to môže byť len nejaké dávne, nič nehovoriace, heslo. Ježiš s tým rátal, chce nám v každej dobe pomáhať pri hľadaní pravdy, preto povedal apoštolom: „Kto vás počúva, mňa počúva“. Petra vymenoval za prvého medzi nimi. Vychádza z toho, že ak chceme poznať pravdu je potrebné počúvať Cirkev. A preto sa vyjadruje aj k aktuálnym problémom ako je hlad, vojna. Prečo? Lebo to sú veci Božích prikázaní. Bohu, teda ani Cirkvi, nemôže byť ľahostajné, že sa ľudia zabíjajú. Preto je pápež ochotný ísť aj na Ukrajinu. Odkiaľ vie o situácii u našich susedov? Snáď nik nie je tak dobre informovaný o situácii ako pápež. On nemá informácie z médií, ako rôzni „experti“. Množstvo kňazov a rehoľníkov účinkuje na Ukrajine i v Rusku. Má informácie „z prvej ruky“. Preto každý totalitný režim bojuje najmä proti Katolíckej cirkvi. Pre nich je každý kňaz, rehoľník špiónom Vatikánu.

Preto, aj keď pápež František neoznačil Putina menom, ale odkaz bol jasný, keď povedal, že „nejaký potentát“ rozpútal hrozbu jadrovej vojny v „infantilnej a deštruktívnej agresii“ pod rúškom „anachronických tvrdení o nacionalistických záujmoch“.

Pápež František odsúdil „odpornú vojnu“ proti Ukrajine ako „krutú a svätokrádežnú neľudskosť“, je to „nezmyselný masaker“. Nič tvrdšie z úst pápeža nemožno počuť. A mnohí „kresťania“ tento zločin ospravedlňujú, chvália tých, ktorí odmietajú pomáhať Ukrajine, myslia len na to, aby im sa im neznížila životná úroveň, chýba im základná kresťanská solidarita. Všimnime si niektoré príspevky na internete. Sväté gýčové obrázky a žiadna snaha po pravde.

Ťaháme stále vo svete za kratší koniec a pritom máme najlepšieho „trénera“! Kde je chyba? Nepočúvame Cirkev! Mali by sme byť na čele poznávania pravdy. A zároveň pomáhania – čo je kresťanská láska.

Turzovka, 6.4.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.